Sarkidiornis m. melantos

Sarkidiornis m. melantos

Nederlands: Afrikaanse knobbelpronkeend

Engels: Knob-billed Duck    

Frans: Sarcidiorne à bosse     

Duits: Glanzente         

Spaans: Pato crestudo    


Taxonomische status

Soort status: full species

Ondersoorten: Sarkidiornis m. sylvicola 

TSN: 714754


Verspreidingsgebied en ondersoorten

Ze komen vooral voor in tropisch Afrika, Madagascar en Azië.

 


 


Beschrijving

Man en vrouw hebben bijna een identiek verenkleed. De man is echter tweemaal zo groot als het vrouwtje, zijn veren glanzen meer, hij heeft een grote knobbel op de bovensnavel, een gelig getint achterste en gelige, lichtjes gekrulde veertjes op het achterhoofd. Na het broedseizoen word zijn snavelknobbel veel kleiner en verdwijnt de gelige tint op zijn achterhoofd en zijn achterste. Knobbelpronkeenden zijn zwaar gebouwde, gansachtige eenden


Biotoop en voedsel

Deze eend voedt zich met vegetatie door begrazing of ploeteren en in mindere mate op kleine vissen, ongewervelden en zaden.


Gedrag

Knobbelpronkeenden staan  bekend als erg zwijgzaam. Van nature zijn ze vrij schuw en brengen een groot gedeelte van de dag door op zandbanken of eilandjes.

Zij foerageren in de ochtend en avonduren.  Hun trage vleugelslag is bedriegelijk en doet ten onrechte veronderstellen dat zij langzaam vliegen. Zij strijken gemakkelijk in bomen neer en de scherpe klauwen vergemakkelijken  het zitten op takken. De aantallen zijn variabel, want vanwege het voedsel trekken ze met de regens mee; anders zijn het standvogels.


Statuut

minste zorg


Bijzonderheden

Orde: Anseriformes

Familie: Anatidae

Genus: Sarkidiornis

Status in de natuur: minste zorg

WOERD

Eclipskleed

Lengte: 57-76 cm

Geslachtsrijp: 2 jaar

EEND

Lengte: 56-76 cm

Geslachtsrijp: 2 jaar

Legperiode: maart-april

Broedgewoonte: grond-holenbroeder

Ei

Afm. bxh (mm x mm): 61.5 x 43 mm

Kleur: créme, geelgroen

Textuur: glad

Aantal/nest: 8-12

Broedduur: 28-30 dagen

nalegsel: mogelijk

Vliegvlug: 9 weken

Klimaat:

Ringmaat: 12 mm

Cites vogel: neen

Europese vogel: neen



Kweekverslag


Video's