Branta hutchinsii leucopareia

Branta hutchinsii leucopareia

Nederlands: Aleoeten-canadgans

Engels: Aleutian Goose

Frans: Bernache de Hutchins (Aléoutiennes)

Duits: Aleuten Zwergkanadagans

Spaans: Ganso canadiense

 


Taxonomische status

Soort status: subspecies

Ondersoorten:  neen

TSN: 714726


Verspreidingsgebied en ondersoorten

Broed op de Aleoetian-Island en is ook aanwezig in Buldir-Island en soms ook in Amchitka waar de vogels zijn uitgezet.

 


Beschrijving

De soort hoort bij de middengroep van de kleine ondersoorten.

De Aleoet gans is een kleine gans die is slechts iets groter dan een wilde eenden meestal tussen 3.7-4.6 lbs (2.1-1,7 kg) weegt.

Het verenkleed is meestal grijzig bruin, behalve voor de zwarte kop en nek, witte Wang patches die worden uitgevoerd onder haar kin zoals een riem (bekend als "kin bandjes"), zwarte staartveren, witte romp en licht tan naar bruin borst (hoewel een klein aantal donkerder chested vogels optreden).

De volwassene Aleoet gans kan worden geonderscheid van haar verwanten door de opvallende witte hals ring aan de voet van de nek die is meestal 0,5 inch (12,7 millimeters) in breedte of breder.

De zwemvliezen en de brede, platte snavel zijn zwart. Het wetsvoorstel heeft lamellen (miniatuur ruggen binnen de rekeningen van water-voeden vogels of "tanden") rond de buitenranden van het wetsvoorstel, die worden gebruikt als een instrument snijden.

In vlucht, hun grote, donkere vleugels kunnen worden gezien, en eventueel een U-vormige witte romp en witte staart veren.

De meest dieren verschillen aanzienlijk niet in kleur, behalve dat de hals ring altijd zeer breed en wit is.


Biotoop en voedsel

Canadese ganzen zijn meestal herbivoren - ze voeden zich met groene vegetatie (inclusief een verscheidenheid van grassen, pondweed, klaver, cattails, Mozes en algen), granen en bessen (indien beschikbaar) gevonden in ondiepe water, moerassen en velden.

Soms eten ze kleine insecten, vissen, kleine schaaldieren en weekdieren die zijn aangesloten op aquatische vegetatie - vooral wanneer ze kweken en jongen hebben, als ze meer eiwitten in hun dieet nodig voor hun ontwikkeling hebben. Op het land grazen ze tijdens het wandelen, ze voeden zich ook met granen, zoals tarwe, bonen, rijst en maïs. In het water voeden ze zich met verzonken aquatische vegetatie (zoals zeewier) door te bereiken onder water met hun lange nek of door het gondelend (eten ondersteboven in water).

 In stedelijke steden accepteren ze eten dat ze worden aangeboden door de mens of kiezen voedsel uit vuilnisbakken. Ze voeden meestal in de vroege ochtend en late namiddag. Wanneer ze migreren, kunnen ze zich ook  's nachts voeden.

Het voedsel verteerd zeer snel door hun spijsverteringsstelsel - soms in een uur of nog sneller. Daarom moeten deze ganzen een heleboel voedsel binnen krijgen van de benodigde voeding en produceren grote hoeveelheden van ontlasting (Elvecrog).


Gedrag

Canadese ganzen zijn uiterst sociale wezens en - buiten het broedseizoen - worden meestal gezien in groepen. Tijdens het broedseizoen kan de mannelijke Aleoet, zeer agressief naar indringers of roofdieren, inclusief gemakkelijk aanvallende mensen die krijgen te dicht bij hun nesten of jongen.

Zij verdedigen ook hun grondgebied tegen andere (onbekend) ganzen, elkaars borst met hun snavels grijpen en landing slagen met hun vleugels. Deze aanvallen worden meestal voorafgegaan door hun hoofden te verlagen tot op de grond met de bek open, pompen het hoofd op en neer, en sissende geluiden maken.

Tegen mensen:  gaan ze meestal rechtop staand, verspreiden hun vleugels en een sissende geluid produceert, gevolgd door de aanval, waarbij meestal bijten en vleugel fladderen.


Statuut


Bijzonderheden

Orde: Anseriformes

Familie: Anatidae

Genus: Branta

Status in de natuur:

Soort:

WOERD

Eclipskleed: neen

Lengte: 60 - 68 cm

Geslachtsrijp: 2 de jaar

EEND

Lengte: 60 - 68 cm

Geslachtsrijp: 2 de jaar

Legperiode: april- juni

Broedgewoonte: grondbroeder

Ei

Afm. bxh (mm x mm):

Kleur:

Textuur:

Aantal/nest: 4 - 6 eieren

Broedduur: 24 - 28 dagen

nalegsel: mogelijk

Vliegvlug:

Klimaat:

 

 

Ringmaat:13 mm

Cites vogel: A-I

Europese vogel: neen


Kweekverslag


Video's