Anas rubripes

Anas rubripes

Nederlands: Amerikaanse zwarte eend

Engels: American black duck

Frans: Canard noir

Duits: Dunkelente

Spaans: Anade Sombrío


Taxonomische status

Soort status: full species

Ondersoorten:  /

TSN: 175068


Verspreidingsgebied en ondersoorten

Noord-Amerika

 


Beschrijving

Woerd en eend gelijken erg op elkaar, maar er zijn toch enkele verschillen. Het vrouwtje is lichter getint, met minder contrasten in het verenkleed, en haar hals is grijzer en drukker gestreept. Ze heeft een gele maar licht geelgroene snavel, geen roodoranje maar bruinoranje poten en geen blauw purperen maar een blauw getinte vleugelspielgel.


Biotoop en voedsel

In hun voortplantings habitat is bij voorkeur in een bos met moerassen, meren, vijvers en zowel vers als brak water. Het overwinterings habitat is vrij divers, baaien en aangrenzende landbouwgronden, de kust heeft wel duidelijk een voorkeur.

Ze voeden zich voornamelijk met dierlijke materialen, ze zijn ook net als wilde eenden regelmatig in graanvelden te vinden en op andere jaargetijden als de winter is hun dieet voornamelijk plantaardig materiaal.


Gedrag

Ze kunnen vrij tam worden maar ze kunnen ook vrij agressief uit de hoek komen. Huisvest ze daarom in een appart perk.


Statuut

minste zorg


Bijzonderheden

 

Orde: Anseriformes

Familie: Anatidae

Genus: Anas

Status in de natuur: minste zorg

Soort: zwem-gondeleend

WOERD:

Eclipskleed: neen

Lengte: 53-61 cm

Geslachtsrijp: 1 jaar

EEND

Lengte: 53-61 cm

Geslachtsrijp: 1 jaar

Legperiode:

maart, april, mei, juni

Broedgewoonte:

grond- holenbroeder

Ei

Afm. bxh (mm x mm)59.6 x 43.3 mm

Kleurcréme, leemgeel, groen

Textuur

Aantal/nest: 7-12

Broedduur: 26-29 dagen

nalegsel: meerdere legsels

Vliegvlug:

Klimaat:

Ringmaat: 12 mm

Cites vogel: neen

Europese vogel: neen



Kweekverslag


Video's