Branta canadensis canadensis

Branta canadensis canadensis

Nederlands: Atlantische canadagans

Engels: Atlantic Canada goose

Frans: Bernache du Canada (Atlantique)

Duits: Atlantische Kanadagans

Spaans: Barnacla canadiense


Taxonomische status

Soort status: nominal subspecies

Ondersoorten:  meerdere soorten

TSN: 175000


Verspreidingsgebied en ondersoorten

Amerika, Europa, Nieuw-Zeeland

Broed in Labrador en Newfoundland,  winters in Florida.


Beschrijving

Dit is de nominaatvorm.

Het is een vrij grote gans met een gewicht van 3,5 tot 4 kg en een lengte van 90 tot 100cm.

Ze heeft een lange kop en een lange snavel. De witte koptekening is vrij breed en en loopt tot iets

boven en achter de ogen door. De borstkleur is zeer bleek. Er is geen witte halsring. De kleur van

het gevederte is middenbruin met een donkercrème eindzoom.

Vleugel woerd: 466 mm; snavel 56mm

Vleugel eend: 465 mm; snavel 53mm


Biotoop en voedsel

Canadese ganzen zijn meestal herbivoren - ze voeden zich met groene vegetatie (inclusief een verscheidenheid van grassen, pondweed, klaver, cattails, Mozes en algen), granen en bessen (indien beschikbaar) gevonden in ondiepe water, moerassen en velden.

Soms eten ze kleine insecten, vissen, kleine schaaldieren en weekdieren die zijn aangesloten op aquatische vegetatie - vooral wanneer ze kweken en jongen hebben, als ze meer eiwitten in hun dieet nodig voor hun ontwikkeling hebben. Op het land grazen ze tijdens het wandelen, ze voeden zich ook met granen, zoals tarwe, bonen, rijst en maïs.

In het water voeden ze zich met verzonken aquatische vegetatie (zoals zeewier) door te bereiken onder water met hun lange nek of door het gondelend (eten ondersteboven in water).

In stedelijke steden accepteren ze eten dat ze worden aangeboden door de mens of kiezen voedsel uit vuilnisbakken. Ze voeden meestal in de vroege ochtend en late namiddag. Wanneer ze migreren, kunnen ze zich ook 's nachts voeden.

Het voedsel verteerd zeer snel door hun spijsverteringsstelsel - soms in een uur of nog sneller. Daarom moeten deze ganzen een heleboel voedsel binnen krijgen van de benodigde voeding en produceren grote hoeveelheden van ontlasting (Elvecrog).


Gedrag

Atlantische canadaganzen zijn zeer 'voorzichtige' vogels: ze zijn niet echt schuw, maar ze houden doorgaans toch een paar meter afstand. Het zijn robuuste, sterke, goed winterharde, niet veeleisende vogels.

Ze kunnen evenwel luidruchtig tekeergaan en er duchtig op los 'honken'. Daardoor zijn het echter goede wakers. Wie lastige buren heeft, kan daar toch maar beter rekening mee houden!

Buiten het broedseizoen zijn ze tamelijk rustig, maar in het voorjaar worden ze luidruchtig en agressiever. Tijdens de leg en het broeden verdedigt de gent met luid gekwetter en vleugelgeklap een terrein van 5 tot 15 m rond het nest. Hij valt dan agressief uit naar alle vogels, zelf kippen die deze ruimte betreden. Zet geen 2 canadagans paren in één perk of er word constant gevochten. Wees in die periode ook voorzichtig met kinderen! Je kunt canadaganzen in een groot apart perk of in een ruim gemeenschappelijk perk met grote eendensoorten huisvesten. Zorg voor  een tamelijk grote vijver en een groot, kortgeschoren grastapijt.  


Statuut


Bijzonderheden

Orde: Anseriformes

Familie: Anatidae

Genus: Branta

Status in de natuur: voorkomend

Soort:

WOERD

Eclipskleed: neen

Lengte: 90-100cm

Geslachtsrijp: 1 a 3 jaar

EEND

Lengte: 90-100cm

Geslachtsrijp: 1 a 3 jaar

Legperiode: maart/ april

Broedgewoonte: grondbroeder

Ei

Afm. bxh (mm x mm): 85.7 x 58.2 mm

Kleur: dof wit/ crème wit

Textuur:

Aantal/nest: 3-11 eieren

Broedduur: 24-30 dagen

nalegsel: mogelijk

Vliegvlug: 40 a 48 dagen

Klimaat

Ringmaat: 20 mm

Cites vogel: neen

Europese vogel: ja


Kweekverslag


Video's