Aythya australis

Aythya australis

Nederlands: Australische witoogeend

Engels: Hardhead

Frans: Fuligule austral

Duits: Tasmanmoorente

Spaans: Porrón Australiano

 


Taxonomische status

Soort status: full species

Ondersoorten: neen

TSN: 175136


Verspreidingsgebied en ondersoorten

Australië en Nieuw-Zeeland

 


 


Beschrijving

Woerd: heeft een zwartbruine kruin, nek, rug, stuit en straat met kastanjebruine kopzijden, hals en borst. Benedenborstveren bruinachtig, sommige met een wit puntje, waardoor een gevlekt patroon ontstaat. De onderbuik is donkerbruin, de onderstaartveren wit. De vleugels zijn bruin maar op de bovendekveren kastanjebruin getint; de buitenste slagpennen zijn bruin, de overige wit met bruine uiteinden. Er is een duidelijke witte streep over de overigens bruine kleine slagpennen. De snavel is grijsachtig-zwart met een brede, licht blauwgrijze band aan de punt; de nagel is zwart. Poten grijs.

Eend: wat lichter van kleur met een smaller snavelbandje. Het vrouwtje heeft donkerbruine ogen.


Biotoop en voedsel

Ze voeden zich voornaelijk met waterplanten, waterdiertjes.


Gedrag

Het zijn vredelievende eenden en kunnen dus in een gemeenschappelijk perk!


Statuut

Ze zijn momenteel veilig


Bijzonderheden

Orde: Anseriformes

Familie: Anatidae

Genus: Aythya

Status in de natuur: veilig

Soort: duikeend

WOERD

Eclipskleed: neen

Lengte: 41-58 cm

Geslachtsrijp: 1 jaar

EEND

Lengte: 41-58 cm

Geslachtsrijp: 1 jaar

Legperiode: april, mei, juni

Broedgewoonte: grondbroeder

Ei

Afm. bxh (mm x mm): 57 x 42 mm

Kleur: witcréme

Textuur:

Aantal/nest: 9-12

Broedduur: 25-27 dagen

nalegsel: meerdere nalegsels

Vliegvlug:

Klimaat:

Ringmaat: 11 mm

Cites vogel: neen

Europese vogel: neen


Kweekverslag


Video's