Tauraco bannermani

Tauraco bannermani

Bannerman-tourako (NL)

Bannerman's Turaco (UK)

Touraco doré (FR)

Bannermanturako (D)

Turaco de Bannerman (ESP)


Taxonomische status

Soort status: full species

Ondersoorten:geen

TSN: 555331


Verspreidingsgebied en ondersoorten

De bannerman toerako is voornamelijk beperkt tot de Bamenda Highlands in het westen van Kameroen, maar kleine populaties bestaan op nabijgelegen Mt Mbam (Njabo en Languy 2000) en, meest recent ontdekte, bij Fossimondi en Fomenji naar het zuid-westen. Ze overleven waarschijnlijk alleen in het Kilum-Ijim bos, de grootste overgebleven bergbossen gebied in de Bamenda Highlands, zijn bewaard gebleven. Onderzoek in 1994-1995 vond de soorten in verschillende resterende bos resten in de Bamenda Highlands en schijnbaar kunnen overleven in zeer kleine bosfragmenten (<1 km <sup>2)</sup> (McKay en Coulthard 1996). Echter, volgende een onderzoek in 2000 en zochten ze in een aantal van deze bosfragmenten, de T. bannermani was ofwel afwezig of met slechts een paar paren overgebleven (Njabo en Languy 2000). In Kilum-Ijim, is het onwaarschijnlijk dat meer dan 1000-1500 paren voorkomen (Forboseh en Ikfuingei 2001).


Beschrijving

Grote, groene vogel, donkergroen bleker groen op de buik met oranje kuif. Tijdens de vlucht, toont heldere karmozijnrood vleugel. Jonge vogels hebben een saaiere versie van dan volwassen. De roep is een typische Kow Kow Kow van groene toerakos maar hogere toon en snellere zang. Zang is gemakkelijk te  onderscheiden van groene toerako T. persa door afstand tussen eerste noot en de rest van lied. Ze zijn moeilijk te zien in het wild, maar heeft luide, opvallende oproep die gehoord kan worden voor maximaal 1 km in heuvelachtige gebieden. Zingen het meest tijdens het broedseizoen.


Biotoop en voedsel

Informatie over de biologie van Bannerman toerako is zeer beperkt, maar vruchten worden verondersteld om het grootste deel van zijn dieet, vooral de vruchten en bessen van Podocarpus milanjensis, evenals vijgen.

De kweek vindt plaats tijdens de vroege regenseizoen van maart tot juni. Nesten zijn nogal dunne platforms van twijgen verborgen in bomen of struiken onder een wirwar van klimplanten of het dichte gebladerte op de buitenste takken, en zijn ergens tussen de 1,5 en 10 m boven de grond opgenomen. Nesten bevatten doorgaans twee witte eieren die worden uitgebroed door zowel de mannelijke als vrouwelijke.


Gedrag

Deze vogel bezet de luifel en middelste laag van de boom in de bergbossen, en kan in gedegradeerde, secundair bos overleven mits er voldoende lang vruchten in de bomen blijven. Ze zitten van 1700 tot 2950 m boven de zeespiegel, blijkbaar bewegen vooral op grotere hoogte (2.200 - 2.600 m) tijdens het broedseizoen, waarschijnlijk om het grootste deel van seizoensgebonden vruchten gebruik te maken.


STATUUT

in gevaar


BIJZONDERHEDEN

Orde: Musophagiformes

Familie: Musophagidae

Kleed: zien er het hele jaar hetzelfde uit

Lengte: 43 cm

gewicht: 224 gram

Geslachtsrijp: ?

Legperiode: maart-juni

Ei

Afm. bxh (mm x mm):

Kleur:

Textuur:

Aantal/nest: 2 eieren

Broedduur:

nalegsel:

Vliegvlug:

 

Ringmaat:

Cites vogel: ja  / bijlage A-II

Europese vogel:neen


Kweekverslag


video's