Branta canadensis occidentalis

Branta canadensis occidentalis

Nederlands: Dusky canadagans

Engels: Dusky Canada goose

Frans: Bernache du Canada (sombre)

Duits: Dunkle Kanadagans

Spaans:


Taxonomische status

Soort status: subspecies

Ondersoorten: meerdere soorten

TSN: 175006


Verspreidingsgebied en ondersoorten

De dusky canadagans broedt in Alaska en overwintert in Oregon, Washington en Brits Columbia


Beschrijving

Het is een zeer donkere, middelgrote tot grote gans, met kastanjebruine tot chocoladebruine onderdelen. Ze is kleiner en donkerder dan de Vancouve-Canadagans, met een slank en donker lijf, een dunne hals en een korte snavel. Bij sommige vogels ontbreekt de witte halsring, bij andere zijn er sporen van zo'n witte halsring merkbaar.


Biotoop en voedsel

Canadese ganzen zijn meestal herbivoren - ze voeden zich met groene vegetatie (inclusief een verscheidenheid van grassen, pondweed, klaver, cattails, Mozes en algen), granen en bessen (indien beschikbaar) gevonden in ondiepe water, moerassen en velden.

Soms eten ze kleine insecten, vissen, kleine schaaldieren en weekdieren die zijn aangesloten op aquatische vegetatie - vooral wanneer ze kweken en jongen hebben, als ze meer eiwitten in hun dieet nodig voor hun ontwikkeling hebben.

Op het land grazen ze tijdens het wandelen, ze voeden zich ook met granen, zoals tarwe, bonen, rijst en maïs. In het water voeden ze zich met verzonken aquatische vegetatie (zoals zeewier) door te bereiken onder water met hun lange nek of door het gondelend (eten ondersteboven in water).

In stedelijke steden accepteren ze eten dat ze worden aangeboden door de mens of kiezen voedsel uit vuilnisbakken. Ze voeden meestal in de vroege ochtend en late namiddag. Wanneer ze migreren, kunnen ze zich ook 's nachts voeden.

Het voedsel verteerd zeer snel door hun spijsverteringsstelsel - soms in een uur of nog sneller. Daarom moeten deze ganzen een heleboel voedsel binnen krijgen van de benodigde voeding en produceren grote hoeveelheden van ontlasting (Elvecrog).


Gedrag


Statuut


Bijzonderheden

Orde: Anseriformes

Familie: Anatidae

Genus: Branta

Status in de natuur:

Soort:

WOERD

Eclipskleed: neen

Lengte: 75-85cm

Geslachtsrijp: 2de jaar

EEND

Lengte: 75-85cm

Geslachtsrijp: 2de jaar

Legperiode: april-juni

Broedgewoonte: grondbroeder

Ei

Afm. bxh (mm x mm):

Kleur:

Textuur:

Aantal/nest: 4-6 eieren

Broedduur: 24-28 dagen

nalegsel: mogelijk

Vliegvlug:

Klimaat:

Ringmaat: 16 mm

Cites vogel: neen

Europese vogel: JA


Kweekverslag


Video's