Dendrocygna guttata

Dendrocygna guttata

Nederlands: gevlekte fluiteend

Engels: Spotted Whistling-Duck

Frans: Dendrocygne tacheté

Duits: Tüpfelpfeifgans

Spaans: Suirirí Moteado


Taxonomische status

Soort status: full species

Ondersoorten: neen 

TSN: 175051


Verspreidingsgebied en ondersoorten

Nieuw-Guinea en de Oost-Indische eilanden

 


 


Beschrijving

Het donkerbruin van de kruin strekt zich naar beneden uit over de achterkant van de hals. Ze hebben een klein kuifje. Het gezicht, de keel en de zijden van de bovenhals zijn lichtgrijs, scherp afgetekend tegen het donkerbruin van de benedenhals. Door het oog loopt een donkere streep. Bovendelen donkerbruin, bovenstaartdekveren zwart en wit. De borst, zijden en flanken roodachtig bruin met talloze witte vlekken die donkerbruin omzoomd zijn. Buik is lichtgrijs. De snavel donker met een rossige waas. Poten en voeten donker. Onvolwassen vogels zijn doffer met vagere vlekken.


Biotoop en voedsel

Gevlekte boomeenden zijn in hun verspreidingsgebieden te vinden langs zoetwatermeren, moerassen, poelen, kreken en rivieren. Een voorwaarde stellen ze aan al deze plaatsen en dat is dat ze omgeven zijn door grasland met verspreide bebossing. Ook komen ze alleen in de laaggeleden gebieden van al deze eilanden voor. Het gebergte, zoals het binnenland van Nieuw-Guinea, wordt gemeden.

Over hun voedsel kan ik kort zijn: het bestaat uit zaden van de langs de oevers groeiende grassoorten.


Gedrag

Ze kunnen in het broedseizoen vrij agressief worden, kan de deze fluiteenden in een (beschut) gemeenschappelijk perk houden indien het terrein zeer ruim is en indien er een grote vijver of meerdere kleine vijvertjes voorhanden zijn. Is dat niet het geval, huisvest ze dan liever in een niet te klein, appart perk.


Statuut

minste zorg


Bijzonderheden

Orde: Anseriformes

Familie: Anatidae

Genus: Dendrocygna

Status in de natuur: minste zorg

Soort: fluiteend

WOERD

Eclipskleed: neen

Lengte: 43-50 cm

Geslachtsrijp: 2 jaar

EEND

Lengte: 43-50 cm

Geslachtsrijp: 2 jaar

Legperiode: april-mei

Broedgewoonte: grond-holenbroeder

Ei

Afm. bxh (mm x mm): 53 x 40 mm

Kleur: wit, grijswit

Textuur: glad ovaal

Aantal/nest: 10-13

Broedduur: 28-30dagen

nalegsel: meerdere legsels

Vliegvlug: 7 weken

Klimaat

Ringmaat: 11 mm

Cites vogel: neen

Europese vogel: neen


Kweekverslag


Video's