Anser albifrons flavirostris

Anser albifrons flavirostris

Nederlands: Groenlandse kolgans

Engels: Greenland White-fronted Goose

Frans: Oie rieuse (Groenland)

Duits: Grönlandische Blässgans

Spaans: Ánsar careto de Groenlandia

 


Taxonomische status

Soort status: subspecies

Ondersoorten:  Anser albifrons 

TSN: 175023


Verspreidingsgebied en ondersoorten

Groenland, Noord-West-Europa

-Russische kolgans

-Tule-kolgans

-Europese kolgans


Beschrijving

De groenlandse kolgans is een ondersoort van de Europese kolgans.. In Nederland worden regelmatig kleine aantallen gezien. Deze ondersoort is iets groter dan de gewone Kolgans, heeft een grotere, oranje snavel en wat bredere donkere banden op de buik.


Biotoop en voedsel

De broedplaatsen van deze wijdverspreide soorten zijn zeer divers, maar in ieder geval in  Noord-Amerika die meestal bestaan it vegetatie van vrij laag statuur, in de buurt marsches, vijvers, rivieren en meren. Zowel aan de kust toendra en zacht glooiende hoogland en toendra habitat worden gebruikt, soms tot 700 meter boven de zeespiegel. Daarnaast wilg-en struik omzoomde vijvers en beken worden gebruikt voor nesten in een grotere mate dan geldt voor de andere noordelijke-nesten ganzen. De vogels zijn vegetariërs het hele jaar door, en hoewel enkele studies van de zomer voedsel zijn uitgevoerd, zoals planten als paardenstaarten, katoen gras en grassen en kruiden zijn gemeld in de zomer dagen. Tijdens de herfst en winter wijden de vogels zich te concentreren op grassen en zeggen, met inbegrip van deze granen planten als tarwe, rijst en gerst, evenals vele wilde soorten, waaronder zegge, en de rootstalks van biezen en lisdodde. De vogels foerageren vaak in het gezelschap van canada ganzen, en vermoedelijk veel te eten hetzelfde voedsel als die soort. Winter habitat's variëren sterk, en variëren van coastel moerassen tot natte weiden en vers-water moerassen.


Gedrag

Huidige gegevens tonen aan dat Groenlandse kolganzen monogaam zijn en meestal over gaan tot kweken in hun tweede levensjaar, maar doen ze het  voor het eerst als ze bijna drie jaar oud. Paartjes worden vermoedelijk gevormd over een vrij lange periode tijdens de tweede winter, en de beperkte opmerkingen over in gevangenschap levende vogels; aan te geven dat de ze met vijandige ontmoetingen en bijbehorende triomf ceremonie gedrag dienen te koppelen en bindingen te vormen om de familiebanden te onderhouden. Paring wordt voorafgegaan door de gebruikelijke onderlinge kop-dompelen gedrag, en wordt gevolgd door onderling roepen  en vleugel heffen. Naarmate de winter vordert, hebben ze de neiging om de grote groepen breken in steeds kleinere eenheden die bestaan: groepen van paren en gezinnen die geleidelijk verspreid en meer onopvallend als de voorjaarstrek vooruitgang.


Statuut


Bijzonderheden

Orde: Anseriformes

Familie: Anatidae

Genus: Anser

Status in de natuur: subspecies

Soort:

WOERD

Eclipskleed: neen

Lengte: 70-80cm

Geslachtsrijp: 2-3 jaar

EEND

Lengte: 70-80cm

Geslachtsrijp: 2-3jaar

Legperiode: april, mei, juni

Broedgewoonte: grondbroeder

Ei

Afm. bxh (mm x mm):

Kleur:

Textuur:

Aantal/nest: 4-7 eieren

Broedduur: 26 dagen

nalegsel: mogelijk

Vliegvlug:

Klimaat:

Ringmaat:16 mm

Cites vogel: neen

Europese vogel: ja


Kweekverslag


Video's