Aythya valisineria

Aythya valisineria

Nederlands: grote tafeleend

Engels: Canvasback

Frans: Fuligule à dos blanc

Duits: Riesentafelente

Spaans: Porrón Coacoxtle


Taxonomische status

Soort status: veilig

Ondersoorten: neen

TSN:  175129


Verspreidingsgebied en ondersoorten

Noord-Amerika, Azië en Europa

 


Beschrijving

Woerd en eend zien er het hele jaar rond verschillend uit. In Eclipskleed is de woerd van het vrouwtje te onderscheiden aan de rode ogen, de roodbruine kop en de zwartere borst.


Biotoop en voedsel

De grote tafeleend voed zich voornamelijk met duiken, soms ploeteren. Meestal eten ze zaden, toppen, bladeren, knollen, wortels, slakken en insecten. Ze hebben wel een voorkeur aan schedefonteinkruid, die soms 100% van zijn dieet kunnen maken.


Gedrag

Zijn kalme, vredelievende duikeenden en kunnen dus in een gemeenschappelijk perk worden gehouden.


Statuut


Bijzonderheden

Orde: Anseriformes

Familie: Anatidae

Genus: Aythya

Status in de natuur: veilig

Soort: duikeend

WOERD

Eclipskleed: ja

Lengte: 48-61 cm

Geslachtsrijp: 2 a 3 jaar

EEND

Lengte: 48-61 cm

Geslachtsrijp: 2 a 3 jaar

Legperiode: half mei

Broedgewoonte: grondbroeder

Ei

Afm. bxh (mm x mm): 63 x 44.5mm

Kleur: groengrijs

Textuur: glad

Aantal/nest: 7-10

Broedduur: 24-26 dagen

nalegsel: mogelijk

Vliegvlug: 56 a 68

Klimaat:

Ringmaat: 11 mm

Cites vogel: neen

Europese vogel: neen


Kweekverslag


Video's