Tauraco hartlaubi

Tauraco hartlaubi

Hartlaub-toerako (NL)

Hartlaub's Turaco (UK)

Seidenturako (D)

Touraco de Hartlaub (FR)



Taxonomische status

Soort status: full species

Heeft geen ondersoorten

TSN: 555336


Verspreidingsgebied en ondersoorten

Hooglanden van Kenya, Uganda en Tanzania


Beschrijving

De Hartlaub Toerako was de meest algemeen voorkomende vogel in avi-cultuur. In het verleden werd hij veelvuldig ingevoerd, maar tegenwoordig komt hij nauwelijks nog voor in avicultuur (zie ook verslag van de toerakodag 2008 in de Zoo van Antwerpen).

Het belangrijkste gebied waar de Hartlaub wordt aangetroffen ligt in het hooggebergte van Kenia, Oost-Oeganda en N-Tanzania, terwijl hij eveneens wordt gezien in het berggebied van de Kilimanjaro. Van alle toerako's heeft de Hartlaub de kortste broedduur; van 16 tot 18 dagen. Het nest vertoont veel overeenkomst met dat van duiven, dat zo doorzichtig is dat je van onder door de takjes van het nest de eieren kunt zien liggen. In de avicultuur kunnen de Hartlaubs een vrij hoge leeftijd bereiken van gemiddeld 25 jaar, maar uitschieters van ongeveer 40 jaar behoren tot de mogelijkheden.

Van de Hartlaub is bekend dat de ouders tijdens het voeren aan de jongen graag wat rupsen, motten en bijen naast een vruchtenallerlei in hun voerprogramma opnemen. Datzelfde heeft een kweker vermeld in zijn verslag gemeld in "Onze Vogels", met de mededeling dat hij tijdens het grootbrengen door het ouderpaar grote hoeveelheden regenwormen had verstrekt.


Biotoop en voedsel

De aangewezen habitat omvat groenblijvende bergbossen tussen 1400-3250m, evenals frequenteren goed betimmerde voorstedelijke parken en goed treed tuinen rond Nairobi en andere centrale Keniaanse steden

Ze  leven vooral op fruit, plantaardig materiaal, en bessen, maar ook zullen er bloemen, bladeren, knoppen, rupsen, motten, geleedpotigen en kevers. Het lijkt vooral worden aangetrokken door zwart of donker rood fruit, en in gevangenschap levende vogels gemakkelijk accepteren zwarte druiven.


Gedrag

Deze Toerako zijn meestal in paren of familiegroepen, samenkomen in groepen van maximaal 20 personen in probleemgebieden vruchtlichamen bomen. In veel gebieden paren verdedigen een kern gebied het hele jaar door, en elke dag te werken een goed gedefinieerde voeden route binnen territoriale grenzen. Vlucht lijkt zwak en werkte met veel klapperen en glijden, en over het algemeen alleen voor korte afstanden.

Is het best bekend om zijn mannelijke agressie naar vrouwen (en soms omgekeerd), waardoor het een uitdagende soort te houden. 


STATUUT

minste zorg


BIJZONDERHEDEN

Orde: Musophagiformes

Familie: Musophagidae

Kleed: zien er het hele jaar hetzelfde uit

Lengte: 40-44cm

gewicht:

Geslachtsrijp:

Legperiode:


Ei

Afm. bxh (mm x mm):

Kleur: wit

Textuur: glad

Aantal/nest: 2

Broedduur: 22-23dagen

nalegsel: mogelijk

Vliegvlug: 28 dagen



Ringmaat: 8 mm

Cites vogel: ja  / bijlage B

Europese vogel: neen


Kweekverslag


Video's