Oxyura maccoa

Oxyura maccoa

Nederlands:Maccoa-eend

Engels:Maccoa duck

Frans:Érismature maccoa

Duits:Afrikaruderente        

Spaans:Malvasía Maccoa


Taxonomische status

Soort status: full species

Ondersoorten:geen ondersoorten   

TSN:175180


Verspreidingsgebied en ondersoorten

4f58095ec3.png

De maccoa-eend komt uit tropisch Afrika

 


 


Beschrijving

In broedkleed (van februari-maart tot augustus-september) zien woerd en eend er verschillend uit. In eclipskleed lijkt de woerd op het vrouwtje, maar hij is robuuster en hij heeft een donkerder kop.Volwassen woerden hebben een kastanje lichaam, een blauwe snavel en een zwarte kop. Volwassen vrouwtjes hebben een grijs-bruin lichaam, met een donker grijs snavel en een donkere bruin kroon, nek en wang streep.


Biotoop en voedsel

Het dieet van deze soort is voornamelijk op ongewervelde dieren; vliegen larven (Diptera), Tubifex wormen, Daphnia eieren en kleine zoet water molluscs. Het zal ook voeden met algen, de zaden van duizendknoop en Polygonum en de zaden en wortels van andere waterplanten


Gedrag

De afrikaanse stekelstaart kan best appart gehouden worden ze zijn zeer territoriaal! Zeker tijdens het broedseizoen; in het wild zitten maar 30 examplaren op 100 hectare tijdens het broedsiezoen en trekken de woerden zoveel mogelijk vrouwtjes aan.


Statuut

De maccoa heeft een groot bereik, met de wereldbevolking naar schatting 9.000-11,750 individuen en onderverdeeld in een noordelijke bevolking die zich voordoen in Eritrea, Ethiopië, Kenia en Tanzania, en een zuidelijke bevolking gevonden in Angola, Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe1. Zuid-Afrika ondersteunt de grootste nationale bevolking met 4.500-5.500 individuelen. De totale bevolking voor zuidelijk Afrika is ongeveer 7000-8,250 personen. In Oost-Afrika en Ethiopië optreden de belangrijkste populaties in Ethiopië (500-2000) en Kenia (1000), met een geschatte 2.000-3500 personen in totaal.

Op dit moment zijn ze echter bedreigd! Verontreiniging is een primaire zorg, aangezien de soorten voornamelijk op ongewervelde dieren, en dus gevoeliger voor bio-accumulatie van verontreinigende stoffen dan andere eendsoorten is. Leefgebied verlies als gevolg van de afvoer en de omschakeling van waterrijke gebieden voor landbouw is ook een belangrijke zaak, zoals zijn snelle veranderingen in waterstand uitmaken die voortvloeien uit landschap veranderingen zoals ontbossing en ernstig kunnen verstoren de fok activiteit van de soort. Er is een hoog niveau van toevallige sterfte van verstrikking. Jacht en stroperij, competitie met buitenaardse vis en habitat wijziging door geïntroduceerde planten zorgen voor ernstige hinder!

Instandhoudingsmaatregelen aan de gang In Kenia en Tanzania ongeveer 80% van de bevolking wordt beschouwd als optreden beschermde gebieden overwegende dat in zuidelijk Afrika dit cijfer veel lager, met ongeveer 20% in Zuid-Afrika


Bijzonderheden

Orde: Anseriformes

Familie: Anatidae

Genus: Oxyura

Status in de natuur: bedreigd

Soort: stekelstaart

WOERD

Eclipskleed: ja

Lengte: 46-51cm

Geslachtsrijp: 1 jaar

EEND

Lengte: 16-51cm

Geslachtsrijp: 1 jaar

Legperiode: april

Broedgewoonte: grondbroeder

Ei

Afm. bxh (mm x mm): 67,7 x 50,3

Kleur: wit/ blauwig

Textuur:

Aantal/nest: 5-6

Broedduur: 26 d

nalegsel: mogelijk

Vliegvlug:

Klimaat:

Ringmaat: 9 mm

Cites vogel: neen

Europese vogel: neen


Kweekverslag


Video's