palawan-800_01.jpg

Polyplectron napoléonis

Palawan pauwfazant (NL)

Palawan Peacock-Pheasant (UK)

Napoleonfasan (D)

Eperonnier napoleon (FR)


ondersoorten

Polyplectron napoleonis heeft  2 variëteiten:

  •                Zwartkop, zonder wenkbrauwstreep
  •                Witkop, met witte wenkbrauwstreep (streep variërend van  ca. 1 mm tot 6 mm.)

verspreidingsgebied en biotoop:

Zijn naam is afgeleid van het eiland waar hij voorkomt, namelijk het Filippijnse eiland Palawan. Ze komen voor over heel het eiland vanaf de kust tot op ca. 800 meter hoogte. Sedert 1980 is deze soort waargenomen vanaf Taytay in het noorden via Irawan en Central Peak tot Bonobono in het zuiden. Het is de enige pauwfazantensoort waar het verschil tussen haan en hen  zo uitgesproken is. Ze voeden zich zoals de andere soorten voornamelijk met vruchten, bessen, kleine zaden, en insecten.