Tauraco porphyreolophus

Tauraco porphyreolophus

Purperkuiftoerako (NL)

Purple-crested Turaco (UK)

Glanzenhaubenturako (D)

Touraco à huppe splendide (FR)


Taxonomische status

Soort status: full species

Tauraco porphyreolophus heeft 2 ondersoorten:

  • Tauraco porphyreolophus porphyreolophus
  • Tauraco porphyreolophus chlorochlamys


TSN: 679253


Verspreidingsgebied en ondersoorten

Tauraco porphyreolophus porphyreolophus:

Zimbabwe, Mozambique, Transvaal en Natal

Tauraco porphyreolophus chlorochlamys:

Kenya, Uganda,Tanzania en Mozambique


Beschrijving

De purperkuif toerako heeft, zoals hierboven in de taxonomische status is te zien, twee ondersoorten.

De tauraco porphyreolophus chlorochlamys heeft een overwegend groene borst (chloro betekent groen).

De tauraco porphyreolophus porphyreolophus daarentegen heeft een rood-rose gloed over zijn borstpartij hetgeen op de foto's duidelijk is te zien.

Alle toerako's zijn fruiteters en de purperkuif wel in het bijzonder. Terwijl de meeste van zijn soortgenoten een rups of termiet niet versmaden, zal de purperkuif toerako dit dierlijke voedsel zeker niet aanraken.


Biotoop en voedsel

Deze boomvogel voedt zich voornamelijk met fruit, met vijgen (Ficus), Juniperus procera en Podocarpus gracilior zijn de belangrijkste voedsel planten.

Geen definitieve informatie beschikbaar over de reproductieve biologie van prins Ruspoli toerako, maar er zijn lokale verslagen dat het rassen van december tot februari in Sidamo provincie, die nader moet worden onderzocht . Hybriden tussen deze soort en de witte wangen turaco (T. leucotis) zijn waargenomen, meestal aan de rand van het habitat.


Gedrag

Ze worden vaak afzonderlijk of in paren, en soms gezien in kleine groepen van 4-5 dieren. Ze afdalen soms op de grond om te drinken en baden, maar ze zijn voornamelijk in bomen.

Tijdens het broedseizoen, ze zijn sterk territoriaal. De meesten van hen wonen in paren het hele jaar door en blijven op hun grondgebied. Dit gebied wordt verdedigd tegen indringers. Ze broeden solitair in hun grondgebied.


STATUUT

in gevaar


Bijzonderheden

Orde: Musophagiformes

Familie: Musophagidae

Kleed: zien er het hele jaar hetzelfde uit

Lengte: 42-46cm

gewicht:   M: 225-300 g – F: 218-325 g

Geslachtsrijp:

Legperiode:

 

Ei

Afm. bxh (mm x mm):

Kleur: wit

Textuur glad

Aantal/nest: 2 of 3 eieren

Broedduur: 22 tot 23 dagen

nalegsel: mogelijk

Vliegvlug: 38 dagen

Ringmaat: 8mm

Cites vogel: ja / bijlage B

Europese vogel: neen


Kweekverslag


Video's