Corythaeola cristata

Corythaeola cristata

Reuzentoerako (NL)

Great Blue Turaco (UK)

Riesenturako (D)

Touraco géant (FR)



Taxonomische status

Soort status: full species

Er zijn geen ondersoorten bekend.

monotypisch


TSN: 555347


Verspreidingsgebied en ondersoorten

Laagland regenwoud en centraal Afrika

heeft geen ondersoorten!






Beschrijving

De volwassene heeft turkoois blauwe dekveren, inclusief vleugels en staart. De staart is lang en breed, en toont een brede, zwarte band. De meeste vogels hebben smalle blauwe tips. De buitenste staartveren zijn gedeeltelijk met een gele rand. De vleugels missen de rode onder vleugels van andere toerako’s.

Op de buik, nek en bovenste borst zijn turkoois blauwe. Lagere borst en buik zijn groen-geel, zoals de onderveren. De staart heeft zwarte band. Onderbuik, ondervleugel dekveren en scheenbeen veren zijn kastanje.

Op de turquoise-blauwe kop, is er een opvallende blauw-zwart verhoogde kuif kroon. Kin, keel, wangen en buitenste oog-ring zijn grijzig.
De grote bek is helder geel met rode tip. De ogen zijn rood-bruin, omgeven door kale donkere turquoise-blauw oog-ring. Benen en voeten zijn zwartachtig.


Biotoop en voedsel

De reuzentoerako bezoekt meestal het bladerdak van het bos en galerie bos, en ook hoge bomen in het voortgezet groei. Het kan worden gevonden in lage vochtige bos en bergbossen en bos vlekken in savannes.
Het kan worden gezien van zeeniveau tot 2700 meter hoogte.

De reuzentoerako voedt zich voornamelijk met fruit uit soorten verschillende planten ', maar het verbruikt ook knoppen, scheuten, bladeren en bloemen, en sommige insecten.


Gedrag

De reuzentoerako voedt vooral op fruit uit species talrijke planten ', maar het houdt ook knoppen, scheuten, bladeren en bloemen, en af ;en toe wat insecten.
Het voedt zich met bladeren de hele dag rond, en vooral in de avond. De kuikens worden gevoed met uitgebraakt bladeren.

Ze foerageren vaak in kleine troepen en een aantal vogels vaak verzamelen bij vruchtlichamen. Behalve tijdens de heetste uren van de dag, ze beginnen te voeden in de vroege ochtend en de hele dag om de schemering. Aan het eind van de dag, elke groep bereikt zijn gebruikelijke nacht zitstokken.

De reuzentoerako is zeer wendbaar voor klimmen in de takken, en beweegt zich snel in de bomen. Het zijn schuwe vogels en komen zelden op de grond, behalve om te baden en te drinken.

De hofmakerij beginnen vaak bij het begin van het regenseizoen. We kunnen veel horen roepen, en de vogels elkaar jagen van boom tot boom. Zij voeren wederzijdse voeding, omhoog en omlaag de kam, en het hoofd en factuur patronen bloot te leggen. Ze buigen en flick de lange staart om de gekleurde patroon van de staartveren tonen.

Als soorten andere toerako’s, ze zijn territoriaal. Ze blijven meestal in familiegroepen, maar ze kunnen ook in de territoriale paren het hele jaar door wonen.

De reuzentoerako onderhoudt het hele jaar zijn grondgebied, maar het vaak gaat om haar bevoorrechte vruchtlichamen bomen te vinden. Het geeft aan de voederplaatsen elke dag. De grote vruchtlichamen in de bomen kunnen verschillende groepen aan te trekken. Deze vogels leven in sociale groepen van 6-20 vogels.


Statuut

minste zorg


Bijzonderheden

Orde: Musophagiformes

Familie: Musophagidae

Kleed: zien er het hele jaar hetzelfde uit

Lengte: 70-75cm

gewicht: M: 855-950 g - F: 820-1230 g

Geslachtsrijp:

Legperiode:


Ei

Afm. bxh (mm x mm):

Kleur: lichtblauw

Textuur: glad

Aantal/nest: 2 eieren

Broedduur: 27 tot 23 dagen

nalegsel: mogelijk

Vliegvlug: 5 à 6 weken

Ringmaat:

Cites vogel:  / bijlage

Europese vogel:neen


Kweekverslag


Video's