Aythya america

Aythya americana

Nederlands: Roodkopeend

Engels: Redhead

Frans: Milouin d'Amérique

Duits: Rotkopfente

Spaans: Porrón americano


Taxonomische status

Soort status: full species

Ondersoorten: heeft geen ondersoorten


Verspreidingsgebied en ondersoorten

Bahamas, Bermuda, Canada, Cayman Islands, Cuba, Guatemala, Haïti, Mexico, Turks-en Caicoseilanden, Verenigde Staten

 

Heeft geen ondersoorten.


Beschrijving

Woerd : gele ogen, kop en het bovenste deel van de hals donker rood-bruin, borst en achtereind van het lichaam zwart. Door nogal grove, zwartachtig bruine golfjes op een witte achtergrond lijkt de woerd meer donkergrijs. De buik varieert van wit tot licht gelig, zelfs zilvergrijs en met een beetje donkerder golflijntjes. De snavel is donker met een brede leigrijze centrale band. Poten en voeten zijn grijsachtig geel met donkerder gijze vliezen. In eclipskleed is de woerd zoals hier beschreven maar bruiner en doffer.

Eend : kop, hals, bovenrug en borst zijn bruin en enigszins gevlekt. Kin, gezicht en een streep door het oog aanzienlijk lichter. De lichtgrijze mantel heeft fijne zwart geordende lijntjes, vleugels donkerder grijs, staart en stuit bruin. De buik is wit en wordt naar achteren geleidelijk donkerder. Snavel en poten zijn hetzelfde als bij de woerd.

zijn van tafeleenden te onderscheiden aan de rondere, dikkere kop. En de kleur van de ogen is geel bij de tafeleend rood. Ze zijn ook niet luidruchtig! Bij baltsen laat de woerd een katachtige 'whieoeh' horen en een rollend geluid 'rrrr', het vrouwtje roept scherp 'skwek'.

Pas op voor kruisingen met andere tafeleenden en kuifeenden.


Biotoop en voedsel

is een duikeend, maar hij grondelt vaker dan andere duikeenden. Hij eet voornamelijk waterplanten.

De soort komt voor in Noord-Amerika en broedt aan plassen een meertjes op de prairie in het noordwesten, vanaf Nebraska tot in Alaska en overwintert aan de kusten van de Verenigde Staten. Een enkele keer dwaalt de roodkopeend ook wel eens af naar Europa


Gedrag

kan in een gemeenschappelijk perk, de vrouwtje staan wel bekend voor hun broedparasitisme


Statuut

minder dan 10.000 vogels staat op de rode lijst en aantal neemt steeds verder af


Bijzonderheden

Orde: Ansiformes

Familie: Anatidea

Genus: Aythya

Status in de natuur: voorkomend

Soort: duikeend

WOERD

Eclipskleed: ja

Lengte: 45-56 cm

Geslachtsrijp: 1 jaar

EEND

Lengte: 45-56 cm

Geslachtsrijp: 1 jaar

Legperiode: mei-juni

Broedgewoonte: grondbroeder

Ei

Afm. bxh (mm x mm): 60,5 x 43,2 mm

Kleur: groen/bruin

Textuur: /

Aantal/nest: 10

Broedduur: 24-27

nalegsel: mogelijk

Vliegvlug: 55 dagen

Klimaat/

Ringmaat: 10 mm

Cites vogel: neen

Europese vogel: neen


Kweekverslag


Video's