OXYURA LEUCOCEPHALA

OXYURA LEUCOCEPHALA

Nederlands: Witkopeend

Engels: White-headed Duck 

Frans: Érismature à tête blanche         

Duits: Weißkopf-Ruderente        

Spaans: Malvasía Cabeciblanca
    


Taxonomische status

Soort status: full species

Ondersoorten: /

TSN: 175179


Verspreidingsgebied en ondersoorten

Europa ( Middelandse zeegebied, West Azië en Noord-Afrika )


 


Beschrijving

Man en vrouw zien er het gehele jaar verschillend uit. De woerd behoud het hele jaar zijn witte gezicht, maar de blauwe tint van zijn snavel verdwijnt na het broedsiezoen en het zwart van zijn kruintje kan zich verder uitbreiden to aan zijn ogen.

Een poos voor de leg krijgt het bruine verenkleed van het vrouwtje een bijna volledig zwarte tint.


Biotoop en voedsel

Witkop eenden bezetten op hun broedplaatsen permanent brak of vers-water moerassen met dichte bedden van opkomende begroeiing, open pool en leven van ondergedompelde waterplanten. Waarschijnlijk hebben ze voor de kweek een voorkeur aan brak-water eerder dan vers-water gebieden en bovendien gaan de vogels in de winter in zoutmeren. Deze hebben niet veel opkomende vegetatie, maar zijn rijk aan algen en ondergedompeld in het water gras en fonteinkruid. Zaden worden ook gegeten, waarschijnlijk zo ook bladeren en zaden van fonteinkruid en andere waterplanten. Ongewervelde voedingsmiddelen bevatten de larven van midgis, die waarschijnlijk de meest belangrijke ongewervelde voedsel is, maar daarnaast de resten van weekdieren en schaaldieren zijn. Vogels in gevangenschap besteden veel tijd  door met duiken voor voedsel en kennelijk niet afhankelijk zijn van graan. Ze duiken ongeveer 20 seconden en hebben rust intervallen gemiddeld van ongeveer 6 tot 10 seconden.


Gedrag en voortplanting

Je kan ze zowel in een appart als in een ruim gemeenschappelijk perk huisvesten. Zet ze echter niet bij andere stekelstaarten want daar kunnen kruisingen van voort komen.


Statuut

sterk bedreigd


Bijzonderheden

Orde: Ansiformes

Familie: Anatidae

Genus: Oxyura

Status in de natuur: sterk bedreigd

Soort: stekelstaart

WOERD

Eclipskleed: ja

Lengte: 43-48 cm

Geslachtsrijp: 2 jaar

EEND

Lengte: 43-48 cm

Geslachtsrijp: 1 jaar

Legperiode: half april

Broedgewoonte: grondbroeder

Ei

Afm. bxh (mm x mm): 67 x 41 mm

Kleur: grijswit/ lichtgroen

Textuur:

Aantal/nest: 5-10

Broedduur: 23-26 dagen

nalegsel: meerdere legsels

Vliegvlug:

Klimaat:

Ringmaat:

Cites vogel: neen

Europese vogel: ja


Kweekverslag


Video's