Crossoptilon auritum

Nederlands: Blauwe oorfazant

Engels: Blue Eared-Pheasant

Frans: Hokki bleu

Duits: Blauer Ohrfasan

Spaans: Faisán Orejudo Azul


Taxonomische status

Soort status: stabiel

Ondersoorten:  neen 

TSN: 176071


Verspreidingsgebied en ondersoorten


Beschrijving

Beschrijving: Blauwe oorfazanten leven in de winter in groepen tot wel 50 stuks. In de zomer koppelen ze zich en trekken naar hogere gebieden tot wel 3000m hoogte. De hen broedt de eieren uit terwijl de haan de wacht houdt. Beide ouders trekken de kuikens op. Ze voeden zich voornamelijk met plantaardig voedsel. Zowel haan als hen hebben hetzelfde verenkleed. Op groote kun je niet verder gaan want je hebt grote hennen en kleine hanen... Wel kan men kijken naar de sporen, een geoefend oog zal hierin verschil merken.

Blauwe oorfazanten zijn de meest gehouden oorfazanten van allemaal. Ze kweken makkelijk. De hen legt normaal tussen de 10 en de 15 eieren per nest. Deze bosbewoners van West-China zijn zeldzaam en kunnen niet verward worden met geen enkele andere vogels in de verste omgeving. Zoals de bruine oorfazanten heeft hij 2 lange plukjes pluimen langs zijn hoofd zitten als verlenging van een dikke witte kraag. De huid rond de ogen is eveneens rood. De kleuren van de poten hebben een roodachtige tint.


Biotoop en voedsel

Voeding: Blauw oorfazanten zijn voornamelijk planteneters. Ze voeden zich met knoppen en bladeren, stengels en wortels van de jonge kruiden en grassoorten. Hun menu bestaat uit ongeveer 80% uit planten (sparren zaden en duizendknoop, bladeren en riet). De  andere 20% zijn kleine ongewervelde dieren (vooral kevers en hun larven). Foerageren doen ze collectief, in kleine of grote groepen in de late herfst, winter en zelfs tijdens de warmste periodes van het jaar. Blauwe oorfazanten zetten hun zoektocht naar voedsel in door te graven en schrapen in de grond, op zoek naar de wortels, bollen, knollen of een andere bron van voedsel. Zij maken enkel gebruik van de bomen om te slapen.


Gedrag

Voortplanting; Net zoals andere oorfazanten is de Blauwe Oorfazant waarschijnlijk monogaam. Aan het begin van het broedseizoen beginnen de mannetjes krachtig te roepen. Deze kreten worden geproduceerd kort na zonsopgang en soms na het vallen van de avond, maar nooit op de middag of op een ander moment van de dag. Dit doen ze waarschijnlijk om vrouwtjes aan te trekken. Kreten worden nooit meer dan zes keer achter elkaar herhaald. Waarnemers zijn het erover eens dat de blauwe en bruine oorfazanten vaker roepen dan witte oorfazanten. Het broedseizoen loopt van april tot juni. Nesten bevinden zich onder de kruinen van de bomen, in kleine kuilen die ze zelf graven. De grootte van het legsel is gewoonlijk 6-12 eieren uitzonderlijk 14 stuks. Het vrouwtje broedt alleen, terwijl de haan op wacht staat in de nabije omgeving. De incubatietijd varieert 24-28 dagen, soms 29.  De jongen groeien snel op, net zoals de meeste andere oorfazanten. Na vijf maanden bereiken ze hun volwassen gewicht.



Bijzonderheden

Orde: Galliformes

Familie: Phasianidae

Genus: Crossoptilon

Status in de natuur: niet bedreigd

Soort:

Haan

Eclipskleed: neen

Lengte: 110cm

Geslachtsrijp: 2e jaar, soms eerste jaar

Hen

Lengte: 110cm

Geslachtsrijp: 2e jaar soms eerste jaar

Legperiode: aprll-mei

Aantal/nest: 10-15 eieren

Broedduur: 28dagen

Ringmaat:  15mm

Cites vogel: neen

Europese vogel: neen


Kweekverslag


Foto’s


Video's