Tragopan blythii

 

blyth tragopaan.jpg

Nederlands: Blijth tragopaan

Engels: Blyth's Tragopan, blyth's tragopan pheasant, Gray-bellied Tragopan, Grey-bellied Tragopan

Frans: Tragopan de Blyth

Duits: Blyth Tragopan, Blythtragopan, Graubauchtragopan

Spaans: Tragopán carmesí, Tragopán de Blyth, Trogopán Carmesí

Italiaans:


Taxonomische status

Soort status: Full species

Ondersoorten: geen

TSN: 176061


Verspreidingsgebied

 

verspreidingsgebied blyth.PNG

Himalayas van India, China en Myanmar zelfs in Dibang Valley
maar daar zijn ze geintroduceerd!!


Beschrijving haan

De haan van de Blyth tragopaan is heel gemakkelijk te onderscheiden van de andere tragopaansoorten door zijn opvallende oranjegele naakte gezichtshuid. De bovenkop heeft een smalle zwarte streep van de snavel naar achter. Daaronder is de kop rood met een zwarte driehoekige vlek vanaf de naakte gezichtshuid naar de nek toe.De nek, bovenborst en de vleugelboog zijn diep oranjerood. De rug en vleugels hebben een bruinachtige ondergrond bezaaid met kleine vuilwitte, zwarte gerande vlekjes en grotere kastanjebruine ogen. De buik en flanken zijn grijs met een licht blauwachtige schijn met iets donkergrijze zomen waardoor ze geschubd lijken. De onderbuik en onderstaartdekveren zijn zwart met fijne gele spikkels en grijze tot roodachtige veerzomen. De langste bovenstaartdekveren hebben vuilwitte, roodbruin gerande vlekken en de punten hebben een zwarte zoom aan het uiteinde. De staartpennen zijn zwart en hebben onregelmatig gevormde banden.

Typerend woor de Blyth-haan is de scherpe aftekening tussen oranjekleurige bovenborst en grijze onderborst. Zijn snavel is kort en zwart van kleur. De ogen zijn bruin en de poten vleeskleurig rood. Tijdens de balts laat hij zijn gele, blauw omrande keellel en kobaltblauwe hoorntjes zien.

Beschrijving hen

De hen is zoals bij de andere tragopanensoorten opvallend bruin en lijkt tamelijk goed op de hen van de bij ons beter bekende satyr-tragopaan. Ze is echter iets minder rood, maar donker olijfbruin en het randje rond haar oog is geelachtig. De kop en bovenkant is donkerbruin met zwarte strepjes op het bovenlichaam en heeft lancetvormige veertjes met een gelige schacht. De kin en keel zijn vuilwit en het onderlijf is grijsbruin met een V-vormige witte vlekjes. De rug is donkerbruin met geelbruine V-vormige vlekken die naar de onderrug groter worden. Hun staart is onregelmatig geelbruin en zwart gestreept. De flanken zijn tamelijk donker en meer gespikkeld dan de buik. Haar poten zijn vleeskleurig rood. De snavel is zwart-hoornkleurig. De ogen zijn donkerbruin.


Biotoop en voedsel


Gedrag


Statuut


Huisvesting

Tragopanen zijn zeer harde dieren, dit is het gevolg van hun leefgebied, de meeste leven tussen de 2000 en 4000m. De cabot maakt hier een uitzondering op en leeft betrekkelijk laag, doch is hij ook winterhard.

Een volière dient bijgevolg zelfs geen nachthok te hebben, een schuilplaats tegen de regen is voldoende. Let wel op dat uw voeding droog blijft zodat er geen schimmel verzuring ontstaat of de korrel aan elkaar gaat klitten. Nog een pluspunt van geen nachthok, de buren hebben veel minder argumenten (stedenbouwkundig) om de volière te laten afbreken. De minimum afmetingen zijn 2m x 7m x 2m hoog. Je dient er wel voor te zorgen dat de haan de hen niet in het nauw kan drijven want als de hen nog niet rijp is om te paren en ze zo zou doden bij het afwijzen van de partner. Zonder obstakel in de volière zal de haan moeilijk of niet aan zijn baltsritueel beginnen. Voorbeelden van obstakels zijn bvb. een dikke boomstronk plat of rechtop, een grote natuursteen, een betonblok of zeer dichte bamboe. Begroeiing is een pluspunt, kies dan wel voor snelgroeiende planten die niet al te giftig zijn. Voorbeelden: vlier, laurier, bamboe, ... Onze dieren bezien dit ook als groenvoer. Zitstokken zijn ook een must. De bodem kan bestaan uit gewoon zand ( hygiëne is een must), betonnen vloeren zijn uit den boze. een laag zeezand aanbrengen kan ook, maar geen rivierzand, de korreltjes zijn te scherp en de poten kunnen kloven. Het is aan te raden om voor de eerste verticale meter zeker metaalgaas te gebruiken (ongedierte). Synthetische netten werken daarentegen heel proper en bij plotseling schrikken of dreigende gevaar en opvliegen kwetsen ze zich niet, dus ideaal voor het dak. deze netten kan men in de vakhandel kopen op de rol of op maat gemaakt. Indien je veel last hebt van ongedierte (marter, bunzing, vos) ben je genoodzaakt om schrikdraad te installeren. Geen systeem is waterdicht. een stuk draad of een steen in de grond is dan ook geen luxe.


Bijzonderheden

Orde: Galliformes

Familie: Phasianidae

Genus: Tragopan

Status in de natuur: kwetsbaar

Haan

Eclipskleed: neen

Totale lengte: ca. 650 a 700mm

Lengte staart: 200mm

Lengte vleugel: 260mm

Lengte loopbeen:

Gewicht: 1,9 a 2 kg

Geslachtsrijp: 2 jaar

Hen

Totale lengte: 600mm

Lengte staart: 170mm

Lengte vleugel: 230mm

Lengte loopbeen:

Gewicht: 1 a 1,5 kg

Geslachtsrijp:

Legperiode:

Broedgewoonte:

Ei

Afm. bxh (mm x mm): 64 x 44 mm

Gewicht: 64 gram

Kleur:

Textuur:

Aantal/nest: 7 tot 12 eieren

Broedduur: 28 a 29 dagen

nalegsel: meerdere legsels mogelijk wanneer je de eieren wegraapt

Vliegvlug:

Klimaat:

Ringmaat: 14 mm

Cites vogel: ja

Europese vogel: neen


Kweekverslag


Foto's


Video's