03/08/2018 Maatregelen in Momignies naar aanleiding van nieuwe besmetting ziekte van Newcastle

Maatregelen in Momignies (Henegouwen) naar aanleiding van een nieuwe besmetting met de ziekte van Newcastle bij een hobbyhouder. 
Aanpassen of opheffen van de zones en de maatregelen in Zulte (Oost-Vlaanderen) en Theux (Luik). (01/08/2018)

Het Voedselagentschap (FAVV) heeft gisteren, 31 juli 2018, de ziekte van Newcastle vastgesteld bij sierpluimvee van een hobbyhouder in de gemeente Momignies (Henegouwen). Deze besmetting komt bovenop de al 19 gekende besmettingen (16 bij hobbyhouders en 3 op professionele pluimveehouderijen), die sinds 26 april werden vastgesteld.

Rond de besmetting bij de hobbyhouder is zoals gebruikelijk een beschermingsgebied met een straal van 500 m afgebakend. Daarin gelden de volgende maatregelen: 

  • Elke houder van pluimvee of duiven moet een inventaris van zijn dieren aan de burgemeester overmaken.
  • Elke houder moet zijn pluimvee en duiven laten vaccineren (met uitzondering van eenden, ganzen en dwergkwartels) of een bewijs van een recente geldige vaccinatie voorleggen.
  • Er is een vervoersverbod voor pluimvee en duiven.
  • Er mogen geen verzamelingen met vogels worden georganiseerd. 

Deze maatregelen gelden gedurende ten minste 21 dagen.


Het FAVV heft vandaag de maatregelen op rond de besmetting, die in juni was vastgesteld bij een hobbyhouder in Theux (Luik). Het Agentschap heeft afgelopen maandag ook de zones aangepast die begin juli werden afgebakend in Zulte (Oost-Vlaanderen). In een deel van deze zone Zulte werden de maatregelen versoepeld.

Het Voedselagentschap heeft in de afgelopen weken al de maatregelen rond 6 besmettingen bij hobbyhouders volledig opgeheven en de zones rond de professionele uitbraak in Haaltert (Oost-Vlaanderen) aangepast.

Nu is de situatie ook rond de besmettingen in Theux (Luik) en Zulte (Oost-Vlaanderen) gunstig geëvolueerd:

  • In Theux is de situatie volledig onder controle. De maatregelen daar zijn dan ook vandaag opgeheven.
  • In Zulte is de 3 km-zone rond de uitbraak met de 10 km-zone versmolten. De maatregelen voor hobbyhouders zijn er versoepeld, maar enkel voor het gedeelte van de zones dat niet overlapt met de zones rond de uitbraak in Waregem:
    • Het verplaatsen van andere vogels dan pluimvee is niet langer aan beperkingen onderworpen.
    • Het verzamelen van andere vogels dan pluimvee is opnieuw toegestaan. Hierdoor kunnen sportduiven deelnemen aan wedstrijdvluchten en zijn daar onder meer tentoonstellingen, prijskampen en verkopen met andere vogels dan pluimvee weer mogelijk.


De maatregelen in de zones rond andere besmettingen worden voorlopig niet aangepast. Ook blijvende de algemene beperkingen voor het verhandelen en verzamelen van hobbypluimvee in heel België van kracht. Vanaf vandaag, 1 augustus, kunnen professionele handelaars wel opnieuw onder welbepaalde voorwaarden verkopen aan particulieren, zowel op hun bedrijf als op markten en andere commerciële verzamelingen. 


Meer detail over de maatregelen is terug te vinden op Newcastle disease
Meldpunt voor de consument:
 0800/13.550

 

Posted on August 3, 2018 .