Goudfazant

Haan

Onderzoek van de balgen van kraagfazanten uit de vogelcollecties van de musea in Tring (UK) en Berlijn (Duitsland) leverde een flink aantal dia's op.

Dit materiaal werd op de vergaderingen van de werkgroep bekeken, bestudeerd, herbekeken en herbestudeerd. De resultaten werden uitvoerig besproken in een tiental artikels in ons Aviornis-tijdschrift.

De conclusies werden in educatieve panelen verwerkt die je zeker al eens op tentoonstellingen, ruilbeurzen of voordrachten hebt opgemerkt

foto 1 en 3 is raszuiver, die middelste is niet zuiver!!

Bij de goudfazant haan zijn de oogranden, neus en basis van de bek diep oranje gekleurd. Tevens zijn er geen zwarte veren aanwezig rond oog en oor.

We willen hier nog eens alles op een rijtje zetten wat volgens de werkgroep de belangrijkste kenmerken zijn om hybriden of bastaarden tussen de kraagfazanten te onderscheiden.

Opgelet dus: deze kenmerken zijn enkel een hulp om hybriden te ontmaskeren (falsificatie), maar zeker niet om raszuivere vogels te identificeren (verificatie). Of een bepaald dier raszuiver is kan enkel door DNA-onderzoek worden bevestigd.


Keel

De keel heeft een zacht roodbruine kleur en gaat over in de dieprode kleur van de borst. Hier zijn geen zwarte veren aanwezig.

Deze keelkleur is al aanwezig bij de jonge hanen.

Het is alsof deze jonge hanen een slabbe aan hebben.


Kraag en kuif

De kraag bestaat uit rechthoekige, dieporanje veren. De intensiteit blijft behouden tot enkele weken voor de rui.

De pluimen van de gele kuif eindigen op een rood puntje. De grootte van dit puntje verschilt van individu tot individu. De aanwezigheid van rood in het uiteinde van de kuifveren, duidt zeker niet op een kruising met de Lady Amherstfazant.


Borst

Volledig scharlakenrode borst. Geen aanwezigheid van gele pluimen ter hoogte van de schouder. Dit is een erfelijkheidsfactor van de Lady Amherstfazant, wat duidelijk op te merken valt uit het Rose Haig Thomas experiment (Proceedings of the Zoological Society of London, 1910).


Staart

De bovenste staartveren zijn egaal donkerbruin met lichtbruine vlekken. De uiteinden zijn altijd merkelijk bleker gekleurd. Een zilvertint in de staart is invloed van Lady Arnherstfazant.

De onderste staartveren vertonen een bandenstructuur.

De zijstaartveren zijn rood gekleurd en lopen spits uit.Hen

Neus en oog

Bij de goudfazantenhen zijn de oogranden neus en de basis van de bek dieporanje

gekleurd, dit vooral in het voorjaar.


Stuit

De bandenstructuur gaat steeds over in een pepering van boven naar onder. Dit begint reeds ter hoogte van de schouder.

De banden blijven soms op de stuit zeer licht aanwezig, er zijn grote verschillen tussen de hennen onderling.

Ook de bandenstructuur aan de buikzijde vertoont een grote variatie.


Algemeen

De goudfazantenhen heeft een warme okergele basistint, ze is zeker geen grijze muis.

Deze beide hennen zijn op dezelfde locatie gefotografeerd en er is duidelijk verschil. De raszuivere hen is veel wanner van kleur. Let ook op de geel gekleurde poten van het raszuivere dier


Vergelijking tussen raszuiver & niet raszuiver

Neus en ogen


Stuit


Staart


Algemeen