Anas Laysanensis

laysantaling_1.jpg

Nederlands: Laysantaling

Engels: Laysan teal        

Frans: Sarcelle de Laysan

Duits: Laysan ente         

Spaans:El ánade de Laysán

Italiaans: Germano di Laysan


Taxonomische status

Soort status: kritisch bedreigd er word geschat op 350 stuks

Ondersoorten:   /


Verspreidingsgebied en ondersoorten

b136893ced.png

je kan ze terug vinden op 3 kleine eilanden oa. aan het eiland Laysan

 


 


Beschrijving

Woerd en eend zien er het hele jaar bijna hetzelfde uit. De eend heeft een grotere witte oogvlek en een dofbruine vleugelspiegel. De woerd is wat groter, donkerder en mooier getekend, hij heeft meer glans op de veren en zijn vleugelspiegel is metaliek groen.


Biotoop en voedsel

Ze voeden zich hoofdzakelijk met ongewervelde dieren, maar ook gras en zaden en sommige zelfs algen, pekel vlieen (scatella sexnotata) is een belangrijke prooi als er een overvloed is, heeft dit een positieve uitslag op het broedsel jaarproductie van de taling.


Gedrag

Het zijn zeer tamme, nieuwsgierige, actieve, niet luidruchtige eenden. De eend kwaakt en het woerdje roept zoals een wilde een woerd maar minder luid en iets hoger. In het broedseizoen kan de woerd vrij agressief worden, maar als je er enkele eendjes bij zet kan je ze in een gemengde collectie houden.


Statuut

De laysantaling verblijven op Hawai (VS), waar het werd beperkt tot Laysan. De vogels verspreiden zich niet van laysan de dag van vandaag, maar sub-fossil blijft wijzen dat het werd op grote schaal op de Hawaïaanse eilanden in de afgelopen, de meeste werden uitgeroeid uit Lisianski eiland zo'n 150 jaar geleden. De soort werd in de buurt van uitsterven aan het begin van de 20e eeuw, maar de populatie werd verhoogd tot 500 stuks in 1987 na de afschaffing van geïntroduceerde dieren uit Laysan. In 1993 was er een volledige fokken daling door droogte en ziekte. Slechte controle schaad de  populatie nauwkeurig, maar analyse blijkt dat de bevolking tot 82-127 volwassenen van een piek van 743 vogels voorafgaand aan de droogte daalde. Sindsdien heeft de bevolking geleidelijk toegenomen; de laatste schatting van de populatie is 503-682 volwassen vogels op Laysan. Schijnbare bevolking schommelingen in de afgelopen eeuw eerder werden toegeschreven aan verschillende methoden, maar nu word verondersteld om te relateren aan echte veranderingen. De Laysan bevolking momenteel bereikt kan hebben draagkracht voor het eiland, maar 42 dieren werden overgebracht naar de twee eilanden Midway Atol National Wildlife Refuge in 2004 en 2005; de vogels gefokt met succes in hun eerste jaar en de oprichting populatie vergroot tot een totaal van 104 personen in 2006, c.200 volwassen en juveniele dieren het einde van 2007 te bereiken en te groeien tot een totaal van 380 vogels voorspeld. Hoewel wordt getroffen door een uitbraak van boutolisme in 2008, gingen er een 160 vogels (een daling van maximaal 40-50%)dood, de verlopige raming van Midway schat de populaite momenteel op ca 350 stuks.


Bijzonderheden

Orde: Anseriformes

Familie: Anatidae

Genus: Anas

Status in de natuur: kritisch

Soort: zwem- gondeleend

WOERD

Eclipskleed: neen

Lengte: 35-40 cm

Geslachtsrijp: 1 jaar

EEND

Lengte: 35-40 cm

Geslachtsrijp: 1 jaar

Legperiode: april - augustus

Broedgewoonte: grond- holenbroeders

Ei

Afm. bxh (mm x mm): 56.5 x 38.5 mm

Kleur: groenwit

Textuur: glad

Aantal/nest: 6-7

Broedduur: 26-28 dagen

nalegsel: meerdere

Vliegvlug:

Klimaat

Ringmaat: 9 mm

Cites vogel: neen

Europese vogel: neen


Kweekverslag

Kweekervaring Sam Verbist

In maart 2010 kocht ik een koppel laysantalingen. Het was een koppel van 2009. In 2010 hebben ze niets meer gedaan. Ik heb ze gehuisvest in een gemeenschappelijk perk met een natuurvijver waar ze samen zaten met onder andere witoogeenden, witwangfluiteenden, chilitalingen en nog enkele andere soorten. Ze kwamen de winter heel goed door. In mei begon het vrouwtje te leggen in een op de grond geplaatst nestkast. Ze legde in totaal 7 eieren. Ik heb het vrouwtje ongeveer 3 weken laten broeden. Daarna neb ik de eieren in de broedmachine gelegd. Na enkele dagen had ik 5 jonge laysantalingen. De andere 2 eieren waren onbevrucht. Ik zette de 5 jongen in een opkweekbak met een warmtelamp. Ik had er een schoteltje met opfokkorrel bijgeplaatst en een schoteltje met water waar ik kleine keitjes had ingelegd. Ik had er ook microfloating ingelegd. Als ze over het schoteltje zouden stappen voelden ze het water en dan bewoog de floating. Als ze honger kregen zouden ze hieraan komen en zo krijg ik ze aan het eten en het drinken. Ze aten al vrij snel. Ik kweekte ze op zoals al mijn andere jongen. Toen het goed weer was heb ik ze verhuisd naar buiten.


Foto’s


Video's