Marmaronetta augustirostris

Nederlands: Marmertaling

Engels: Marbled teal

Frans: Sarcelle marbrée

Duits: Marmelente

Spaans: Cerceta Pardilla

Italiaans:


Taxonomische status

Soort status: kwetsbaar

Ondersoorten:   /


Verspreidingsgebied en ondersoorten

De marmertaling komt voor in Zuid-Spanje, Turkije, Marokko, Algerije, Tunesië het Midden-Oosten en Zuidwest-azië en trekt onregelmatig over korte afstanden, meestal blijft hij echter 's winters aan de kust of aan de rand van meren, in de ondiepe delen. In het broedseizoen verblijven en nestelen ze in ondiepe, kleine plassen met veel vegetatie of op rustige zijrivieren.


Beschrijving

De marmereend is lichtbruin van kleur met witachtige vlekken over heel zijn lijf en een donkere vlek aan de zijkant van de kop. De vleugels zijn lang en zonder spiegel, de snavel lang, dun en zwart. De staart is lang, de poten zijn zwart. De woerd is te herkennen aan de langere kuif en een blauwgrijze bies aan de snavelbasis. Het vrouwtje heeft op de snavelbasis een groene vlek en heeft een kortere kuif.


Biotoop en voedsel

Planten, zaden, waterinsecten, larven, weekdieren ed..


Gedrag

Het zijn kalme, vredelievende en zwijgzame eenden, hun roep klinkt zacht. Bij het baltsen laten ze een nasaal, piepend 'ieiep horen. Ze zijn gemakkelijk te houden, kunnen in een gemeenschappelijk perk, maar ze houden van een warme, zonnige, goed beplante en beschutte omgeving. Als de vijver ijsvrij blijft en van ondiepe gedeelten is voorzien, zijn ze vrij winterhard.


Statuut

Ze leiden onder een snelle afname, als gevolg van wijdverspreide en uitgebreide habitat vernietiging. Ze zijn daarom gekwalificeert als kwetsbaar. Echter gegevens zijn schaars en sommige vogels kunnen hebben verplaatst naar alternatieve overwinterende locaties. Schijnbare toename in de westelijke Middellandse gebieden weerspiegelen waarschijnlijk een betere dekking in plaats van echte veranderingen. Deze bevolking heeft geleden onder een daling van de lange termijn en grootschalige verlies van habitat


Bijzonderheden

Orde: Anseriformes

Familie: Anatidae

Genus: Marmaronetta

Status in de natuur: kwetsbaar

Soort: zwem- en gondeleend

WOERD

Eclipskleed: neen

Lengte: 39-48cm

Geslachtsrijp: 1 jaar

EEND

Lengte: 39-48cm

Geslachtsrijp: 1 jaar

Legperiode: april

Broedgewoonte: grond- en holenbroeder

Ei

Afm. bxh (mm x mm): 46,5 x 34mm

Kleur: crémé, bleek strokleurig of licht geelbruin

Textuur: glad

Aantal/nest: 7-14 d

Broedduur: 25-28d

nalegsel: mogelijk

Vliegvlug:

Klimaat:

Ringmaat: 9 mm

Cites vogel: neen

Europese vogel: ja


Kweekverlsag


Foto’s

Video's