Tragopan satyra

 

satyr.jpg

Nederlands: Rood saterhoen, satyr tragopaan

Engels: Satyr tragopan

Frans: Tragopan satyre

Duits: Satyrtragopan

Spaans: Tragopán Sátiro

Italiaans:


Taxonomische status

Soort status:

Ondersoorten:

TSN:


Verspreidingsgebied

Azië, China, Tibet ,Yunnan

Nepal, Pakistan/India/Bengladesh

Eastern Himalayas, Singalila National Park

Western Himalayas, Bhutan

Bumthang, e.a.


Beschrijving

De Satyr Tragopaan , ook wel de Crimson Gehoornde fazant of Crimson Tragopaan genaamd, komt hoofdzakelijk voor in het Centrale Himalaya, maar wijkt ook uit tot in de Oost-Himalaya . Ze hebben een vrij grootte habitat en komt voor in de staten van Uttaranchal , Sikkim , West-Bengalen ( noordelijke regio) en Arunachal Pradesh in India als Nepal en Bhutan . Afhankelijk van het seizoen, verblijft hij rond 2000 meter in de winter tot ongeveer 4000 meter tijdens zomer . Hij is talrijker vertegenwoordigd dan de andere beschouwd tragopanen (Blyth & Westeren & Cabot), hoewel exacte ramingen van de totale populatie niet beschikbaar zijn. Het mannetje van de soort is weer erg prachtig en onderscheid zich van zijn andere soort. Zijn nek en buik zijn helder rood, de rug is bruinachtig en de vele ronde witte vlekken zwart omrand strekken uit tot de staart. De blauwachtige vlezige hoorns en de keel huid vallen erg op tijdens het baltsen. Het vrouwtje is kleiner, grotendeels rode- bruin en glansloos, met uitzondering van de witachtige spotten op buik en rug. In gevangenschap fokken van de soort is ondernomen in sommige Europese landen met succes.

Bron: nieuwsbrief of World Pheasant Association - India ,
Maart 2013 , nr. 18 p3 – 5


Biotoop en voedsel

in gevangenschap: In de winter moeten we erop toekijken dat de dieren niet vervetten. Als de dieren te vet zitten dan kan er wel iets mis lopen tijdens de kweek (vette dieren bevruchten slecht & legnood is ook mogelijk met in het ergste geval de dood tot gevolg).

Voor het opkweken van kuikens kan je de eerste week opfokkorrel gebruiken met een verhoogd eiwitgehalte. Vanaf de tweede week kan je kleine stukjes groenvoer bijgeven. De derde week is het aan te raden om het eiwitgehalte in de voeding te beperken. Een te snel groeiend kuiken kan leiden tot vervorming van de tenen tot poten toe. Het is namelijk zo, als de kuikens te snel groeien trekken de spieren de tenen scheef of zelf de benen uit de gewrichten en dit komt omdat de spieren de groeisnelheid niet kunnen bijhouden.

Wat nuttig is om weten een tragopan eet niet steeds evenveel, er zijn momenten dat ze bijna niets eten en momenten dat je de eetbakken zienderogen ziet dalen in niveau. Het is best mogelijk als je van eten verandert (een merk verdwijnt van de Belgische markt) dat de tragopanen het niet lusten een ook niet willen eten. Met het vorige in het achterhoofd is het van het grootste belang dat je goed opvolgt of ze het nieuwe eten wel eten, als ze er niet van eten zonder dat je dit merkt zie je soms een dier dik zitten en je hebt niet het minste vermoeden wat de oorzaak kan zijn. Het dik zitten zie je pas 2 weken a 3 weken later.


Gedrag


Huisvesting


Tragopanen zijn zeer harde dieren, dit is het gevolg van hun leefgebied, de meeste leven tussen de 2000 en 4000m. De cabot maakt hier een uitzondering op en leeft betrekkelijk laag, doch is hij ook winterhard.

Een volière dient bijgevolg zelfs geen nachthok te hebben, een schuilplaats tegen de regen is voldoende. Let wel op dat uw voeding droog blijft zodat er geen schimmel verzuring ontstaat of de korrel aan elkaar gaat klitten. Nog een pluspunt van geen nachthok, de buren hebben veel minder argumenten (stedenbouwkundig) om de volière te laten afbreken. De minimum afmetingen zijn 2m x 7m x 2m hoog. Je dient er wel voor te zorgen dat de haan de hen niet in het nauw kan drijven want als de hen nog niet rijp is om te paren en ze zo zou doden bij het afwijzen van de partner. Zonder obstakel in de volière zal de haan moeilijk of niet aan zijn baltsritueel beginnen. Voorbeelden van obstakels zijn bv. een dikke boomstronk plat of rechtop, een grote natuursteen, een betonblok of zeer dichte bamboe. Begroeiing is een pluspunt, kies dan wel voor snelgroeiende planten die niet al te giftig zijn. Voorbeelden: vlier, laurier, bamboe, ... Onze dieren bezien dit ook als groenvoer. Zit stokken zijn ook een must. De bodem kan bestaan uit gewoon zand ( hygiëne is een must), betonnen vloeren zijn uit den boze. een laag zeezand aanbrengen kan ook, maar geen rivierzand, de korreltjes zijn te scherp en de poten kunnen kloven. Het is aan te raden om voor de eerste verticale meter zeker metaalgaas te gebruiken (ongedierte). Synthetische netten werken daarentegen heel proper en bij plotseling schrikken of dreigende gevaar en opvliegen kwetsen ze zich niet, dus ideaal voor het dak. deze netten kan men in de vakhandel kopen op de rol of op maat gemaakt. Indien je veel last hebt van ongedierte (marter, bunzing, vos) ben je genoodzaakt om schrikdraad te installeren. Geen systeem is waterdicht. een stuk draad of een steen in de grond is dan ook geen luxe.


Bijzonderheden

Orde: Galliformes

Familie: Phasiandae

Genus: Tragopan

Status in de natuur: gevoelig

Haan

Eclipskleed: neen

Lengte:

Geslachtsrijp:

Hen

Lengte:

Geslachtsrijp:

Legperiode:

Broedgewoonte:

Ei

Afm. bxh (mm x mm):

Kleur:

Textuur:

Aantal/nest:

Broedduur:

nalegsel:

Vliegvlug:

Klimaat:

Ringmaat: 1

Cites vogel:

Europese vogel:


Kweekverslag

Dit jaar 2014 begon mijn oude hen met de leg begin april wat normaal was gezien het zachte weer. Nadat ik het derde ei geraapt had begon ze te broeden zonder eieren, dit gedrag is voor haar ook normaal, gewoonlijk stopt ze met broeden zonder eieren na een 2 tal dagen. Dit keer bleef ze hardnekkig door broeden. Na 10 dagen moest ik toch iets verzinnen om ze te doen stoppen met dit zinloos broeden. Ik heb toen 2 stenen eieren onder haar gelegden ze na 5 dagen weer afgenomen. Na 1 dag stopte ze met loos broeden. Dit is kostbare tijd die op deze manier verloren gaat en het kweekseizoen van de fazanten is al zo kort. Na 2 weken begon ze aan het tweede legsel weer 3 eieren. Nog eens 3 weken later het derde legsel. Elke ronde leverde dit jaar 3 eitjes op. Nu liet ik ze verder broeden op bevruchte kippeneieren. op dat ogenblik begon mijn temminck hen weer te leggen, deze hen wou niet broeden en ik heb dan deze eieren verwisseld met de kippeneitjes van bij de satyr hen. De reden hiervan is simpel: voor kunstbroed van temminck eitjes was het te laat. Ik moest nog op reis gaan. Als ik mijn kuikens aan een verzorger toevertrouw moeten ze 4 weken oud zijn en dan nog is het bang afwachten tot na mijn terugkeer. U zal zich afvragen "waarom kippeneitjes"? eenvoudig deze hen broed uitstekend maar ze heeft nog nooit een jong via natuurlijke weg grootgebracht. het beste resultaat was een kuiken van 7 dagen. De reden hiervoor is uiteenlopend: 1 kuiken is ooit verdronken. Er is er 1 dood gepikt door vader satyr in mijn bijzijn. De hoofdreden waarom dit niet lukt is vermoedelijk dat de hen te vlug hoog gaat slapen en de jonge kuikens niet kunnen volgen. Tegen de morgen liggen ze dan dood van ontbering. Wat zeker is: natuurbroed is zeer mooi en ook het meest educatief voor de vogels. Bij natuurbroed heb je wel een grote dosis geluk nodig en bekwame dieren. Wat ik nog wel eens kan proberen, na het kippen van de eieren de hen klein zetten met haar jongen +/- 1,5m² en dit in een hok zonder zit stokken. Na enkele dagen kun je dan een wijnkistje of een equivalent geven met een hoogte van 10cm, hier kan de hele kroost dan gaan slapen. Na een tiental dagen zijn de tragopanen kuikens in staat te vliegen en hun moeder op stok te volgen en zo warm te houden onder de vleugel.

Weetjes: een satyr hen legt het kleinste aantal eieren. Wanneer een jonge vruchtbare hen (+/-20 maanden oud) begint met 5 eieren te leggen is dit misschien een zeer goede hen maar eerder heerst er de twijfel dat het wel eens een kruising kan zijn. Normaal legt een jonge satyr hen ongeveer 8 eitjes op een seizoen met ouder worden kan het zijn dat ze enkele eieren meer gaat leggen. Mijn jonge hen legde in haar eerste vruchtbaar jaar slechts 7 eieren dat jaar. (3+2+2).


Foto’s


Video's