Tragopan temminckii


Nederlands: Temminck Tragopaan

Engels: Temminck's Tragopan

 Frans: Tragopan de Temminck

 Duits: Temmincktragopan

Spaans:

Italiaans: 


Taxonomische status

Soort status:

Ondersoorten:

TSN:


Verspreidingsgebied

Temminck tragopanen komen voor in de hoogst gelegen gebieden tegen het regenwoud boven de 3000 m in de berggebieden van noordoost India, Myanmar en noordwest Vietnam, verder in Tibet en de noordelijke provincies van China.


Beschrijving

Een van de meeste gehouden tragopanen met een zwarte kop, blauwe hoorntjes, en blauwe gezichtshuid. De basiskleur van het lijf zijn rood met aan de bovenkant grijze. De onderzijde heeft druppelvomige stippen met zwarte omzooming. De lengte is ong 63cm. De poten zijn roze van kleur

De hen is grijs-bruin met vele zwarte plekken, en pijlvormige tekeningen in grijs


Biotoop en voedsel


Gedrag


Statuut


Huisvesting

Tragopanen zijn zeer harde dieren, dit is het gevolg van hun leefgebied, de meeste leven tussen de 2000 en 4000m. De cabot maakt hier een uitzondering op en leeft betrekkelijk laag, doch is hij ook winterhard.

Een volière dient bijgevolg zelfs geen nachthok te hebben, een schuilplaats tegen de regen is voldoende. Let wel op dat uw voeding droog blijft zodat er geen schimmel verzuring ontstaat of de korrel aan elkaar gaat klitten. Nog een pluspunt van geen nachthok, de buren hebben veel minder argumenten (stedenbouwkundig) om de volière te laten afbreken. De minimum afmetingen zijn 2m x 7m x 2m hoog. Je dient er wel voor te zorgen dat de haan de hen niet in het nauw kan drijven want als de hen nog niet rijp is om te paren en ze zo zou doden bij het afwijzen van de partner. Zonder obstakel in de volière zal de haan moeilijk of niet aan zijn baltsritueel beginnen. Voorbeelden van obstakels zijn bvb. een dikke boomstronk plat of rechtop, een grote natuursteen, een betonblok of zeer dichte bamboe. Begroeiing is een pluspunt, kies dan wel voor snelgroeiende planten die niet al te giftig zijn. Voorbeelden: vlier, laurier, bamboe, ... Onze dieren bezien dit ook als groenvoer. Zitstokken zijn ook een must. De bodem kan bestaan uit gewoon zand ( hygiëne is een must), betonnen vloeren zijn uit den boze. een laag zeezand aanbrengen kan ook, maar geen rivierzand, de korreltjes zijn te scherp en de poten kunnen kloven. Het is aan te raden om voor de eerste verticale meter zeker metaalgaas te gebruiken (ongedierte). Synthetische netten werken daarentegen heel proper en bij plotseling schrikken of dreigende gevaar en opvliegen kwetsen ze zich niet, dus ideaal voor het dak. deze netten kan men in de vakhandel kopen op de rol of op maat gemaakt. Indien je veel last hebt van ongedierte (marter, bunzing, vos) ben je genoodzaakt om schrikdraad te installeren. Geen systeem is waterdicht. een stuk draad of een steen in de grond is dan ook geen luxe.


Bijzonderheden

Orde:

Familie:

Genus:

Status in de natuur:

Soort:

Haan

Lengte: cm waarvan cm staart is. Vleugels van cm. Gewicht gr.

Geslachtsrijp:

Hen

Lengte: cm waarvancm staart . VleugelsGewicht

Geslachtsrijp:

Leg periode:

Broedgewoonte: Grondbroeders

Ei

Afm. bxh (mm x mm):

Kleur:

Textuur:

Aantal/nest:

Broedduur:

nalegsel:

Ringmaat:

Cites vogel: neen

Europese vogel: neen


Kweekverslag

Ik was in 2006 op zoek naar raszuivere goudfazanten. Mijn zoon en ik kwamen bij een kweker in West Vlaanderen, nadat het koppel in de transportkist zat, toonde deze man zijn collectie fazanten. De satyr maakte het meest indruk tussen al de mooie dieren die er zaten.. Twee jaar later schafte ik mij een koppel aan. Nog een jaar later schafte ik mij een koppel temmincks aan, bij een grote liefhebber uit Limburg. Deze dieren waren volgens zijn zeggen onverwant, ik twijfel daar nu sterk aan. Ik probeerde er mee te kweken maar dit lukte echt niet. De hen legde niet veel eieren en de jongen waren het opfokken niet waard. Ondertussen had mijn zoon, toen nog begaan met onze hobby veren ingestuurd voor DNA onderzoek. Mijn twee temmincks waren soortzuiver. In de werkgroep tragopanen zocht een liefhebber naar een geslachtsrijpe haan voor kweekjaar 2012 en aangezien dit koppel toch niet veel deed bij mij, besloten we te ruilen. Zijn jonge haan bevruchte geen enkel ei in 2012 (begrijpelijk). Ik zocht een dna zuivere temminck hen maar er was in 2012 niets te vinden. Nu in 2013 begon de kweek ik had geen hoop met het koppel te kweken. De hen legde tot mijn grote verbazing 4 eieren in de eerste ronde, ik legde 2 eieren in de broedmachine denkend dat dit de eerste ronde was, die zelfde dag legde ze ei 3 en nog 2 dagen later ei 4, wat zeer veel was voor haar doen. De dieren leggen om de 3 à 4 dagen een ei. Na 12 dagen leken ze zelf bevrucht te zijn. Ik zette door maar was nog niet al te hoopvol over het te verwachten resultaat. Ondertussen lagen er nog eieren van ronde 2 in de machine. Na 29 dagen had ik 2 prachtige kuikens en mijn ontgoocheling keerde. De 2 volgende eitjes brachten een zelfde resultaat voort. Na 4 weken werden de eerste 4 kuikens verzet in een andere opfokruimte met een minimum temperatuur van 20° C . Na 5 weken zet ik ze zonder enige verwarming tenzij het weer te slecht is, dan geef ik ‘s nachts warmte bij. Na 6 weken worden de tragopanen algemeen in een overdekt hok geplaatst om aan ons klimaat te wennen. Nog 2 weken later gaan ze in een overdekte volière. Op 3 maand worden ze pas blootgesteld aan regen. Ik heb dit jaar 10 goede temmincken gekweekt, en wou de hen nochtans vorig jaar vervangen bij gebrek aan prestaties.

Dit begint allemaal met het rapen van eieren. Een ei van de temminck weegt ongeveer 50 gram en van een satyr 65 à 70 gram, het gewicht kan wel eens variëren. Dit jaar waren de eieren van de eerste ronde nogal naar de lichte kant. Dit had waarschijnlijk te maken met het koude weer. De kleur is lichtbruin met bruine spikkels. Nadien bewaren in een emmertje gevuld met droog wit zand. Dit emmertje staat in de kelder ideaal van temperatuur en vochtigheid om broedeieren te bewaren. Deze bewaar ik 10 dagen , vervolgens warm ik die enkele uren op in de woonkamer zo niet als je ze van de kelder direct verhuist naar de broedmachine, komt er van de vrucht niets voort (te bruusk opwarmen). Ik broed op 37.5° C in een automatische vlakbroeder en deze temperatuur controleer ik elke dag met een kwik thermometer. Ik broedt op een relatieve vochtigheid van 40% à 45% algemeen. Ik controleer de eieren ook op gewichtsafname. De temminck broedt ik maximum op 40% vocht. Als de broedduur de laatste 3 dagen bereikt gaan de eitjes naar de uitkomstkast met een relatieve vochtigheid van 60%. Eens uitgekomen, laat ik de kuikens drogen in de uitkomst kast. U kan deze kuikens gerust 24h laten zitten, weliswaar met een klein laag potje water. Ik duw de kuikens met hun bekje eventjes in het drinken. Nadien gaan ze in opkweekbak bij een temperatuur van 35°C. Alle kuikens van tragopanen die binnen de week uitkomen worden bij elkaar gezet en dat gaat. Na een week verlaag ik geleidelijk de temperatuur, zodat ik op 4 weken aan een 20°C kom. De 3 de ronde laat ik zelf broeden!

Voeding tijdens de eerste weken

Ik geef de eerste 24 h geen eten als dit praktisch mogelijk is. De kuikens beginnen de derde dag pas actief te pikken. U kan er een kippen kuiken bij zetten, en kip pikt direct naar alles. De opfok kan ook zonder een kippen kuiken. Ik beging met het verstrekken van opfokkruimel nr1 het merk maakt niet uit,  maar het eiwitgehalte is ongeveer 24%.  Na 2 weken ga ik over met het voeren van opfokkruimel met een lager eiwitgehalte en geef ze een beetje tortelduiven grit. Deze keuze is bewust, tragopanen groeien namelijk niet al te snel. Op 2 à 3 weken krijgen ze al wat groenvoer maar niet al te veel. Op 5 weken ouderdom ga ik over op de onderhoudskorrel nr 3 eiwitgehalte 15 à 16%,  vanaf dan krijgen ze om de twee dagen wat graan soeplepel / 4 jongen (tortelmengeling) Ondertussen zijn de dieren reeds verplaatst, zie hier boven.

Geslachtsbepaling

Bij de meeste temmincks kan je hun geslacht al zien na 3 maanden , op een uitzondering na,  een laat jong durft zijn geslacht ook wel eens langer te verbergen.


Foto’s


Video’s