24 februari 2019 natuurwandeling Uitkerkse polders

Op zondag 24 februari ging de jaarlijkse natuurwandeling van Aviornis West – Vlaanderen door in de Uitkerkse polders en dit op een boogscheut van t. ’zeetje , met een stralende zon aan de felblauwe hemel , geen wolkje te bespeuren .

Om 14u stipt waren 38 liefhebbers present voor een geleide wandeling met een ervaren en zeer goede gids van Natuurpunt Blankenberge, Paul Jannes. De gids kende Aviornis zeer goed omdat hij de oprichting van Aviornis nog had meegemaakt. We wandelden in een weidelandschap van 1400 hectare met internationale faam .Het is het belangrijkste weidevogelgebied dat Vlaanderen rijk is .Vroeger kwam de zee tot hier en de gids wist te vertellen dat men hier op 15 meter diepte zeewater aantreft. Het is een oase van stilte en rust waar men zowel s ’zomers als s ’winters verschillende vogels kan spotten. S ’winters, van half november tot half februari strijken hier duizenden ganzen en eenden neer. Het grootste deel van de populatie komt uit Spitsbergen en ze brengen hier de winter door. We spotten hier onder andere de grauwe gans , de kleine rietgans, de kolgans , de brandgans ,smienten , wintertaling , pijlstaarten , slobeenden .Ze vormen soms een groep van enkele duizenden watervogels en dit geeft meestal een showspel van jewelste. Toen plots een helikopter het luchtruim kwam verstoren zagen we echt hoeveel watervogels er zich op de weilanden bevonden. .

In België was deze polder tot de eindjaren 60 de laatste broedplaats van de kemphaan. Nu komen ze hier nog enkel met grote getallen voor op trek en in de winter. Voor de tureluur, de grutto en de kluut is de Uitkerkse polder uiterst belangrijk daar ze hoofdzakelijk broeden in zulke biotopen . Vanuit een kijkhut kun je live genieten van een gevleugeld spektakel. Een nieuw fenomeen is dat er nu tussen de wintergasten ook velduilen voorkomen die hier elk jaar overwinteren want de polders zijn een perfecte kopie van hun open broedgebieden . Spijtig hebben we deze niet kunnen spotten daar ze reeds een drietal weken geleden vertrokken zijn! Trouwens ze zijn zeker niet makkelijk te spotten want ze jagen meestal bij valavond ofwel s ’morgens vroeg.

Rond vijf uur werd deze zeer boeiende en leerrijke wandeling afgesloten met een lekker streekbiertje in het bezoekerscentrum Groenwaecke!

Ik zou zeggen, de Uitkerkse polder is het bezoeken waard , een echte aanrader .

Marjolein Capelle

Posted on March 13, 2019 .

25 augustus 2018 Reisverslag bezoek liefhebbers

Zaterdagmorgen 25 augustus hingen onze oogleden bij het opstaan nog halfstok want onze slaap was die ochtend helaas veel te vroeg verstoord! Daar kwam echter heel vlug verandering in want we hadden weer een heel mooie dag in het verschiet. Het spreekwoord zegt "De morgenstond heeft goud in de mond" en al bij al maar goed ook want het was die dag een drukke doedag voor de Aviornis-liefhebbers van West-Vlaanderen. Er was namelijk een busreis gepland naar liefhebbers in Vlaams-Brabant op ongeveer 170 km van onze thuishaven. Om 6.50 uur was het verzamelen geblazen op de parking van de veiling te Roeselare.

Stipt om 7 uur vertrok onze touringcar met 53 Aviornis-vrienden richting Tielt-Winge. De eerste halte was bij Peter Desmet. Via een klein weggetje bracht de bus ons naar een hoevetje volledig omgeven door een poel waar menige eenden en ganzen ronddobberen: o.a. hottentottaling, krooneend, bergeend, kuifeend, Hawaïgans, Europese eidereend enz. Werkelijk een paradijs voor mens en dier. De vele eeuwenoude treur- en knotwilgen en de achterliggende weilanden geven de site een pittoreske uitstraling. Aan de straatkant is hier nergens een omheining te bespeuren zodat de vogels alle vrijheid van de wereld hebben, zelfs om op het voet en fietspad te waggelen! Raar maar waar, hier verdwijnen zelden of nooit dieren! Omstreeks 10.15 uur werden we door den Peter en zijn oma uitgewuifd en vertrokken we richting Rillaar waar René Verbist ons te woord stond.

René is één van de medestichters van Aviornis. Hij was reeds eind jaren 50 pionier in het houden en kweken van watervogels en geloof me, hij kan er als geen ander boeiend en uitgebreid over vertellen. Raar maar waar, zoals bij elke beginnende liefhebber was zijn eerste koppeltje "de mandarijneend". Over het houden, broeden en opfokken was er in die periode weinig of zelfs geen informatie te vinden en toch probeerde hij het, met vallen en opstaan! Menige uren per dag brengt hij door bij zijn dieren. Zo is hij hun beste vriend geworden en stralen ze een ongelooflijke rust uit. Schuw zijn ze in geen geval. Om 12.30 uur werden we in Beersel verwacht in den Neu Pruim, een gezellig en sfeervol ingericht restaurant. Na het aperitief konden we genieten van stoofvlees op grootmoeders wijze met frietjes en na de koffie was het de hoogste tijd om te vertrekken naar de volgende halte.

We werden uitgenodigd bij dhr. en mevr. Marc Graf om een exclusieve collectie fazanten, kraanvogels en hoenders te spotten. Tjonge, hoeveel kooien we daar netjes naast elkaar gezien hebben, ik was op den duur de tel kwijt. We hebben er prachtige en uiterst zeldzame exemplaren gezien zoals de glans- en de argusfazant, tragopanen, vuurrugfazanten, kamhoenders, het auerhoen, de paradijs- en de grijze kroonkraanvogel. In geen enkele dierentuin vind je zoveel soorten als hier en alles is tot in de puntjes verzorgd. De tijd was te kort maar we moesten vertrekken naar onze vierde en laatste plaats.

We werden ontvangen door Chris Bienvenue in Herne. Wauw zeg, wat een mooi domein om in rond te kuieren! Het is hier een lust om even te gaan zitten en je ogen goed de kost te geven. Hier word je als dagdromer werkelijk snel wakker geschud door de vele volières en de prachtige waterpartijen. Een zeer mooi en tot in de puntjes verzorgd domein. Er langsheen stroomt een beekje met kraakhelder water waardoor er zeker geen gebrek aan stromend water is voor de vele vijvers. Bij Chris hebben we o.a. de zeer zeldzame zwarte zee-eend, de koningseider, de ijseend, de roze-ooreend, de witrugeend, de bronsvleugeleend en de sproeteneend kunnen bewonderen, dus alle prachtige en zeldzame soorten watervogels!

Rond 19u20 waren we terug in Roeselare en dan keerde iedereen zo rap als mogelijk terug naar zijn eigen "PARC MAISON" want nu vielen onze oogleden volledig dicht want we waren uitgeteld van het vele rondslenteren!

Tot slot wil ik nog in naam van allen die met ons zijn meegereisd een woordje van dank en waardering uiten tegenover alle gastheren. Overal werden we zeer vriendelijk onthaald en de koffie, drank of frisdrank werd in overvloed aangeboden. En ook een pluim voor het bestuur. Er worden zeer vele uurtjes gestopt in het voorbereiden van een dergelijke reis en alles was tot in de puntjes geregeld. Nu deze reis achter de rug is, kunnen jullie het hoofd breken over het volgende uitstapje.

Marjolein Capelle

Posted on February 2, 2019 .

Eendagsreis naar Clères - Frankrijk 26 mei

Het beloofde weer een mooie daguitstap te worden op zaterdag 26 mei en dat werd het ook. Iedereen was stipt aanwezig zodat we om vijf voor zeven al konden vertrekken. De meesten hadden zich voorzien van een paraplu maar sommigen waren optimistischer en hadden ook een korte broek mee.

We reden via Rijsel en wat verderop waren de ‘étangs de la Somme’ in een dikke mist gehuld. Toch mochten we tegen halfnegen de zon verwelkomen. We passeerden nog de ‘Vallée de la Bresle’ en reden door ‘le pays de Bray’ om dan richting Le Havre naar onze bestemming te rijden.

Iets over tien uur arriveerden we aan het park van Clères. Onze voorzitter Marc Vanwildemeersch wist ons te vertellen dat het vorige bezoek aan het ‘parc zoologique’ dateerde van 1990. Voor de meesten onder ons zou het dus zeker de moeite waard zijn om het (nog) eens te bezoeken.

Het park werd opgericht in 1919 en strekt zich uit rond een kasteel gebouwd op het einde van de vijftiende eeuw. De naam Clères is afkomstig van de rivier Clérette die op het domein ontspringt. De uitbouw van het park hebben we te danken aan Jean Delacour, een bekende ornitholoog. Na de Eerste Wereldoorlog kocht hij het domein en bouwde er verschillende vogelkooien. Zo werd de grondslag gelegd voor het prachtige landschapspark.

We startten onze wandeling en waren onmiddellijk gecharmeerd door de grote waterpartij met kleine eilandjes. We zagen verschillende eendensoorten, Chileense flamingo’s, ibissen en pelikanen. Wie goed keek, kon ook een koppel zwarte zwanen zien plonsen. We kwamen soms ogen te kort.

Maar, niet alleen de vogelliefhebbers kwamen aan hun trekken. Ook voor echte bomenvrienden waren er tal van mooie exemplaren te zien, vooral op het hoger gelegen deel van het park. Imposante eiken prijkten langs het pad. Een Oostenrijkse zwarte den, een enorme Thuya en een atlasceder werden ook dikwijls gefotografeerd. Ook de reuzenrabarber en een paar gigantische Sequoia’s gingen niet aan onze aandacht voorbij. Via een paar brede lindebomen en een aantal rode beuken kwamen we bij de vogelkooien.

Ik noem maar een paar vogelsoorten die we zagen: de blauwe ara, een rode ibis, verschillende fazantensoorten, een paar uilen,… In de gids las ik dat er ook een ‘Martin de Rothschild’, een’ colombe poignardée’, een’ grue de mandchourie’ en ook een’ tragopan satyre’ woonden.

Naast de ruïnes van het middeleeuwse kasteel waren de gibbons en de panda’s gehuisvest. Een paar mooie potten met agapanthussen flankeerden het gebouw. Ook hier kwamen we ogen en vooral tijd te kort want we werden rond kwart voor één verwacht in een restaurant vlakbij.

Na een verzorgde lunch – met aperitief en koffie na – vertrokken we naar het tweede park in Douvrend in de omgeving van Dieppe. Het ‘Paradis aquatique’ was inderdaad een echt waterparadijs. Verschillende grote vijvers strekten zich uit over het park. Aan de rand van de grootste waterpartijen probeerden veel vissers één of meerdere forellen op te halen. Maar wij waren meer geïnteresseerd in het waterwild.

De eigenaar leidde ons rond  en vertelde ons dat het park oorspronkelijk een wilde dierenpark was. Dit was niet interessant om verder uit te baten. Omwille van de beschikbaarheid van veel natuurlijk stromend water besloot hij het park om te bouwen met kweekvijvers voor eenden en vissen. Elk jaar komen zeker 200 eendenkuikens  van verschillende rassen uit. Er is ook een kinderboerderij met o.a. een paar geitjes, kippen en varkens aanwezig. Daardoor wordt het park ook veel bezocht door jonge gezinnen . Ze kunnen er zelfs overnachten in een echte Mongoolse ‘yurt’.

Dit park was zeker ook heel interessant maar een uurtje was te weinig om alles goed te kunnen bewonderen. Hier komen we zeker nog eens terug !

Op de terugrit konden we nog genieten van een film opgenomen in Wales over ‘the secret life of birds’. Ook Gerard Vermeersch mocht ons entertainen met zijn gekende grappen o.a. over de Kwaremont. Niettegenstaande de herhaalde aanwijzingen om de snelheid te verminderen wegens de pollutie waren we toch op het afgesproken uur weer in Roeselare. Het was een mooie, goed georganiseerde uitstap en zoals altijd hadden de afwezigen weer ongelijk!

Gerda De Vos

Posted on January 14, 2019 .

Propagandastand Schone Schaapjes Staden 19-20-21 mei 2018.

In de verte hoorden we’ tjoek, tjoek’, dit lawaai kwam van het boemeltreintje aan de ingang van open huis, op zaterdag 19 mei en dit was tevens het startschot voor de 13 de editie van schone schaapjes, die zoals elk jaar, doorgaat op het uitgestrekt , prachtig gelegen domein van de familie Maertens, Ieperstraat te Staden. Dit is nog het minste wat men kan zeggen van deze locatie, gelegen aan de heuvelrug van Stadenberg

Uitgestrekt : een domein van z'n vijf hectare, mooi aangelegd maar waar men verder de natuur zijn volle gang laat gaan ,een realisatie van een ecologisch project waar men nog respect heeft voor de natuur , een oase van stilte en rust, een weids landschap met een rietveld, een grote boomgaard ,vis en zwemvijvers.

Het is een actieve schapenboerderij met verschillende soorten zeldzame rassen zoals de Cornwall longwool , de Kerry Hill enz.....Menig kleine lammetjes waren aan het grazen of huppelden blijgezind in het rond .Het weids landschap word elk jaar aangevuld met neerhofdieren ,roofvogels, geiten ,alpaca's, pony's, mini paardjes en paarden zoals Fjorden , Tinkers en Quarters

Schone schaapjes is een gezellige familiebeurs waarin het kind centraal staat en het is tevens ook genieten van het leven op de boerderij. Hier leren de kinderen niet over twitter, Facebook of Instagram wel dat de melk van de koe komt en leren ze over bietjes en bijtjes . Ze krijgen geen koppijn van wazige beeldschermen maar hier krijgen ze een klare kijk op al het moois wat de natuur hen te bieden heeft . In het heel grote speeldorp kunnen ze volop ravotten en zich uitleven en dit terwijl de ouders of grootouders op het nabije terras genieten van een lekker streekbiertje of een bakje koffie en toch hun kroost nauwlettend in het oog houden .Dit jaar heeft men hier ook de eerste wereldoorlog terug in kaart gebracht door het veldhospitaal dat destijds tijdelijk op de site was gevestigd waarheidsgetrouw anno 1918 terug op te bouwen.

Ook dit jaar is Aviornis West-Vlaanderen met zijn hele hebben en houden terug op het domein neergestreken. Aviornis West-Vlaanderen was druk in de weer met het aanleggen van verschillende perken voor ganzen , het plaatsen van kooien , het schoonmaken en vullen van de vijver en het opstellen van de tent .Vrijdagavond was het dan zover de kooien stonden recht en werden bemand met verschillende soorten mooie fazanten. Op de vijver dobberden vele mooie soorten eenden en ganzen Dit alles was pas de kroon op het werk! Marc keek ernaar en zag dat het goed was , op naar de opening morgenochtend. Zoals elk jaar waren de weergoden ons goed gezind. Op zaterdag bleef het droog  ,doch het was fris .Op zondag en maandag daarentegen schitterde een deugddoend lentezonnetjes aan de felblauwe hemel en lokte zo weer enkele duizenden bezoekers richting Staden , het aantal dit jaar lag terug tussen de twaalf en vijftienduizend. Zelfs enkele bestuursleden en liefhebbers van Vlaams Brabant zakten af naar Staden ! Volgend jaar misschien enkele leden uit Zeeland ,wie weet altijd welkom!

Het was zoals elk jaar terug op de koppen lopen en Aviornis kon terug zeven nieuwe leden verwelkomen ! Marc en zijn team waren in hun nopjes want mensen overtuigen om lid te worden is heden ten dage niet zo voor de hand liggend ! Op maandagavond hoorden we in de verte voor de laatste keer tjoek ,tjoek . De laatste wagens verlieten de immens grote parking , de vele voetgangers en fietsers verdwenen voorgoed uit het straatbeeld . Over de uitgestrekte vlakte keerde  de rust en stilte terug . Volières werden met de grond gelijk gemaakt . Nu pas werd het duidelijk, editie 2018 zat erop ! Tjoek , tjoek, tuut, tuut en ook wij zijn weer naar huis ! Hopelijk tot Pinksterweekend 2019  Dáág ........

Marjolein Capelle

Posted on January 14, 2019 .

Wandeling met gids in de streek van Damme 25 Februari 2018

Zondag 25 februari trotseerden een vijfendertigtal leden , goed ingeduffeld, de schrale wintertemperaturen, om deel te nemen aan de frisse neuzen natuurwandeling van Aviornis West- Vlaanderen. Plaats van afspraak: het pittoreske stadje" Damme" met zijn gezellige eet en smulhuisjes.
Om twee uur was het verzamelen geblazen op het marktplein van Damme . Van hieruit vertrokken we, onder begeleiding van een zeer goede gids, richting oude stadswallen , gelegen achter de " schellemolen " .
De stadswallen zijn nu een uitzonderlijk natuurgebied waar er s' winters een gure noordenwind raast en de planten er dan verdord bijliggen . Men kan er een prachtig landschap bewonderen, een landschap met mooie bomenrijen en uitgestrekte weilanden. Het biedt er een veilig onderkomen aan plant en dier in een uniek , historisch kader. Het is een paradijs voor vele doortrekkende
en overwinterende watervogels.

We zien hier een moerasbos met unieke moerasplanten ,  rietkragen , ondiepe poelen en hooiland dat begraasd wordt door ezels en schapen. De oude grachten ontwikkelden zich geleidelijk tot
moerasbiotopen met specifieke planten zoals de moerasvarens en het blaasjeskruid. Het kruid opent zich ,vangt zo vlooien en sluit zich weer om deze geleidelijk te verteren.

Hier overwinteren elk jaar vele eenden , steltlopers , zang en rietvogels zoals de waterral, de dodaars en de kleine karekiet.. We hebben o.a. vele smienten , kuifeenden, pijlstaarten ,
wintertalingen , slobeenden , bergeenden en brandganzen kunnen spotten.

Met " Damme " word ook de link gelegd met de kleine riet en de kolganzen ,kortweg de " vries ganzen " genoemd.  Deze komen elk jaar opnieuw, na het broedseizoen overwinteren in onze polders. Omstreeks 16 u 30 zat de wandeling erop en werden we met z' n allen getrakteerd met een lekker streekbiertje. Er werd op een gezellige manier nog ruim een uurtje nagepraat.
Marjolein Capelle

Posted on January 14, 2019 .

Zaterdag 19 augustus 2017 hokbezoeken

Een met aviornis liefhebbers regio West-Vlaanderen volgepropte bus en enkele auto's verlaten om 8 u15 uur de parking van de expohallen te Roeselare . Het weer zit ietwat minder mee , doch geen gezeur of getreur , eenieder heeft een goed humeur en dat is het voornaamste ! Na ongeveer 30 min rijden komen we aan in Wontergem bij de eerste familie " ten huize van"  Daar worden we hartelijk ontvangen door dhr en Mevr. Johny Deneve. Van de heer des huizes  kregen we een boeiende en vooral leerrijke rondleiding doorheen de prachtig aangelegde perken met vijvers  waarop een zeer uitgebreide collectie van siereenden te bewonderen is Van puna talingen tot harlekijn en zelfs de steeds zeldzaam wordende witrugeend ! Na de rondleiding kon men nog wat na keuvelen terwijl men genoot van een heerlijk kopje koffie .Van daaruit vertrekken we richting Oeselgem.  Daar staan gastheer en gastvrouw Johny Buydaert ons reeds op te wachten .Een vroeger maisveld omgetoverd tot een droomdomein Een prachtig en vooral zeer groot domein waar men de natuur zijn volle gang heeft laten gaan! Een treurwilg middenin een natuurvijver waarop watervogels gehuisvest zijn, gewoon adembenemend  om naar te kijken! Her en der prieeltjes  om even uit te rusten en te genieten van de verschillende dieren aanwezig Van watervogels over verschillende soorten kraanvogels tot ibissen en zelfs lepelaars ! Na een flinke wandeling door het domein werd cava en fruitsap rijkelijk geschonken en gedronken! Om 11u45 was het de hoogste tijd om,te vertrekken naar T' Rotterietje in Oeselgem waar het middagmaal werd geserveerd njam njam lekker zeg die vol-au-vent met frietjes ! Iets na 13 uur arriveerden we bij onze volgende stopplaats  de fam Geert Beyens eveneens in Oeselgem . Bij aankomst werd de grote groep in tweeën gedeeld en de wachtenden werden voor hun geduld reeds getrakteerd op een lekkere tas koffie met cake , nadien was de andere groep aan de beurt voor de koffietafel! Ook hier weer hetzelfde tafereel een grote tuin waar hoge volières staan te pronken  waarin zwarte en rode ibissen , kraanvogels alsook steltlopers gehuisvest zijn . De open ruimten werden opgevuld met vijvers waarop zwarthalszwanen en verschillende soorten eenden ronddobberen Een dikke proficiat voor de dochter des huizes die tenminste een week van haar vakantie de handen uit de mouwen stak om het terrein kraaknet te krijgen chapeau! Omstreeks 14u30 maakten we voor de laatste keer de smalle straten van Oeselgem onveilig  om daarna voorgoed te verdwijnen richting Sint-Baafs Vijve . Ons volgende halte was bij Dhr en Mevr Vandekerckhove ! Hier was het eens de beurt aan liefhebbers van duiven en sierkippen om te waterbekken ! Tal van volières:boven verschillende soorten duiven en onder verschillende soorten sierkippen! Aan kleurslagen zeker geen gebrek ! In de tuin werden ook nog enkele vijvers aangetroffen bewoond door verschillende soorten eenden ,keizerganzen en zwarthalszwanen omstreeks 16u 15 werden we hier uitgewuifd en nu was het richting Wielsbeke "Zoo "bij de fam Rik Schietgat. Jawadde teveel om te bewonderen: volières met steltlopers , met flamingo's met ara's en zelfs die van Kuifje , volières met kraanvogels , met ooievaars , met roofvogels . Volières met watervogels waaronder de zeldzame maar heel mooie, kleine pygmeegans  enz enz ....Ja ze wisten het dat we ferme dorst zouden krijgen van het waterbekken als we met open mond zouden staren naar de mooie volières want hier werden we getrakteerd op een lekkere  koele frisdrank of op een fris biertje  ! Met ons hoofd in de wolken , vol ideeën en gedachten over al het mooie wat we vandaag hebben gezien , stappen we moe doch voldaan rond 18u30 terug naar ons eigen vertrouwde " ten huize van "

Tevens een dikke proficiat aan het bestuur van aviornis West - Vlaanderen want zonder hun inzet kon zo' n goed geslaagde topdag onmogelijk tot stand komen  Waarvoor Dank u wel !

Posted on January 14, 2019 .

Zaterdag 3 juni 2017 Schone schaapjes

Tijdens het Pinksterweekend heeft Aviornis West-Vlaanderen voor de tweede keer op rij vele schone schaapjes geteld. klokslag 10 u werden alle poorten van de vakantiehoeve en B&B Open Huis wagenwijd voor het brede publiek geopend Al heel vlug werd duidelijk dat de 12de editie terug een echte meevaller zou worden. Het weer zat goed en de sfeer zat er .duidelijk in.
Op het 5 hectare grote domein, gelegen aan de flank van Stadenberg kon men inderdaad paarden , alcapa's , heel veel verschillende soorten schapen en vooral niet te onderschatten een mooie stand met fazanten ,steltlopers , eenden en ganzen van Aviornis West-Vlaanderen  bewonderen !  Beter kon niet want de dieren zaten werkelijk in een uniek kader , in een domein , volledig in de natuur dan nog wel !
Er was zelfs een circus neergestreken waar de kinderen een eigen act mochten presenteren. Ook de vele grote springkastelen lagen bij de kindjes zeer goed in de markt.
Vooral op zon en maandag was de opkomst fenomenaal groot en al vlug werd de kaap van 10000 bezoekers overschreden. Zo kon Aviornis ook enkele graantjes meepikken om nieuwe leden te verwerven. Het was voor Aviornis een echte meevaller. 
Noteer in uw agenda voor 2018

" SCHONE SCHAAPJES TE STADEN TIJDENS HET PINKSTERWEEKEND"
Het is zeker, Aviornis zal terug van de partij zijn ! U komt toch ook ????

Posted on January 14, 2019 .

Onze natuurwandeling van 19 februari 2017 in het ZWIN

We mogen weer van een succes spreken want er waren 50 personen aanwezig. Ondanks de grote wegenwerken in de streek van Westkapelle -Knokke was iedereen op tijd aanwezig en 2 gidsen stonden ons op te wachten aan het bezoekerscentrum. Het waren aangename gasten die ons de historiek en de toekomstplannen van het Zwin uit de doeken deden. Na eerst in het gedeelte gewandeld te hebben waar de mooie kijkhutten zijn opgetrokken kwamen we in de Zwinvlakte terecht. Volgens de gids is het prachtig vanaf de maand juni , als de zwinbloem in volle bloei staat.Wij hadden wat pech want zeer veel vogels waren er niet te zien .Wat ooievaars, die reeds nest maakten, kluten, scholeksters, grutto’s, maar geen grote kolonies die er komen overwinteren.Maar geen nood, als je de vogels wilt zien die er normaal vertoeven , dan kan je in het bezoekerscentrum terecht waar opgezette exemplaren , foto’s en filmpjes te zien zijn en waar je alle informatie op een zeer aangename manier kan vernemen.Achteraf was het zeer gezellig in de cafetaria waar we met zijn allen, in een voor ons gereserveerd gedeelte, nog even konden napraten over onze boeiende namiddag.Iedereen tevreden naar huis.

Posted on January 14, 2019 .

15-16 september 2014 Reis Nederland

  1. Bezoek aan de familie Lemmens in Echt: ooievaars, steltlopers, kraanvogels, ibissen ..

  2. Bezoek Fazanterie de Rooie Hoeve

  3. Bezoek familie Van Tol in Mijdrecht: watervogels

  4. Bezoek park avifauna

  5. Bezoek familie Bauwens in Breda: alle vogelsoorten