18-19 mei 2015 Uistap naar het grootste vogelpark van Europa; Walsrode

Onze jaarlijkse  uitstap stond natuurlijk terug in het teken van de vogels. Het grootste vogelpark  van Europa te Walsrode stond terug op het programma. Het Duitse park kwam in 2009 in West-Vlaamse handen door de stuwende kracht Chris Carrein die de grote succesrijke bloemenzaak floralux te Dadizele leidt. Als grote vogelliefhebber en tevens lid van onze vereniging  aviornis wist hij met zijn team op korte tijd het park terug op de rails te zetten.

De tweedaagse uitstap in het weekend van O l Hemelvaart was reeds lang voordien volgeboekt. Terug  zijn er  een aantal mensen ontgoocheld wegens het niet mee kunnen met de bus. Met 82 aviornis-leden trokken we met een dubbeldekkerautocar van de meibloem naar het verre Walsrode. De tocht van 630 km  begon aan de Roeselaarse hallen waarna  onderweg 2 stops van een uur werden ingelast om daarna de eindbestemming te bereiken omstreeks 16.00u.

Na een tocht van negen uren was er nog een bezoek achter de schermen voorzien. In drie groepen zijn we gegidst door 3 Nederlandstalige  medewerkers van het park. De  werking van de broedlokalen  en het klaarmaken van de voedselbevoorrading alsook de opkweek van de jonge vogels zijn kort toegelicht. Het park beschikt over 4700 vogels waaronder een groot aantal viseters waarvoor per jaar 50 ton vis wordt aangekocht. Een 140 medewerkers zorgen voor het onderhoud en de verzorging van het park.

‘s Avonds om 18.30u werd er aangeschoven voor een BBQ met 3 stukken vlees en één stuk vis. Om 20.30u was iedereen in het hotel  waar nog wat nagepraat werd over de voorbije dag. Op zaterdagmorgen na het ontbijt reed de bus tot bij het park waar een boeiende dag in het verschiet stond.

Een mooie wandelroute van 4 km loopt slingerend door het afwisselende terrein van 24 hectare Groot. In het park leven meer dan 4000 inheemse en uitheemse vogels van totaal 675 soorten. Per dag zijn er liefst op 8 verschillende tijden spectaculaire shows en voederdemonstraties.  Een kippevelmoment was het ogenblik toen tientallen ibissen, kraanvogels en talrijke ara’s met andere papagaaien in het open park kwamen aangevlogen tijdens de finale van de show. We waren getuige van talrijke vijvers en grote vogelkooien, drie avonturenspeelplaatsen, leuke restaurants en snackbars met zonneterras. En of de zon van de partij was. De zonneschijn op de mooie bloemen, azaleas en tientallen verschillende soorten rododendrons bracht ons in een roes van welbehagen.

Het weltvogelpark  Walsrode is één van belangrijkste organisaties die zich actief inzetten voor de bescherming en de kweek van bedreigde vogelsoorten. De stichting ondersteunt wereldwijd in meer dan 30 landen internationale beschermingsprogramma’s.

Tot spijt van velen  was 15.30u reeds het tijdstip om het park achter ons te laten  en de bus te vervoegen richting Vlaanderen. Moe geslenterd en voldaan zat iedereen na te genieten van de mooie dag vol kleurrijke pracht. Onderweg werd 24 graden genoteerd wat het zomergevoel terug  aanwakkerde na het bedroevende lenteweer. Na nog een tussenstop voor het avondeten kwamen we terug aan in Roeselare om 23.30u .

Johny Brouckaert

Posted on May 18, 2015 .