5 september 2015 reisverslag

We hebben er weer eens een geslaagde busreis opzitten. Klok om 8 uur konden we, met dreigende onweerswolken achter ons ,vertrekken vanaf de parking La Palma. Gelukkig had ons alert Aviornis lid Franky ons verwittigd dat ons gewoon vertrekpunt , de Hallen in Roeselare, niet toegankelijk zou zijn wegens een auto rally. Het zou nogal een chaos geweest zijn om op tijd te kunnen vertrekken Nu hadden we iedereen op tijd nog kunnen verwittigen. Zonder fileleed kwamen we om 9u 30 aan in Meise. De parkwachter was juist de poorten aan het openen. De plantentuin van Meise loont echt eens de moeite om te bezoeken . Het domein is 92 hectaren groot beplant met vele oude bomen en immense grasperken. Vooral het serrecomplex, 1 ha groot, is een van de mooiste van Europa .Om 12 uur kwamen we juist op tijd in de orangerie voor ons middagmaal. Daarna vertrokken we naar Freddy Ramaekers in Roosbeek. Niemand kon vermoeden dat er zich zo een grote en mooie tuin achter het huis bevond. Een drietal grote mooie vijvers na elkaar met een hoogteverschil van meer dan een meter zodat men vanaf zijn terras een overzicht had over de complete tuin. Freddy beschikt over een zeer uitgebreide collectie, van de gewone Bahama pijlstaart tot Chineese zaagbek en Harlekijn eenden. In zijn tuinhuis heb ik wel de grasmachine gezien maar geen ligzetel. Je moet van de hobby bezeten zijn om alles zo piekfijn in orde te houden. Maar vanaf zijn terras kan je wel uren genieten van al dat moois. We werden nog getrakteerd met koffie , koekjes en, frisdrank zodat we voldaan naar de volgende afspraak konden door rijden. Een welgemeende dankjewel aan Freddy en echtgenote en behulpzame familie.
Na een drie kwart uur rijden belanden we bij Michel Blavier uit Berloz, die ons stond op te wachten. Wat we daar te zien kregen grenst aan het ongelooflijke. Aan de linkerzijde van een doodlopende straat troffen we natuurvijvers aan met een natuurlijke beplanting. We mochten daar gewoon doorwandelen en troffen er een collectie aan om U tegen te zeggen. Verschillende soorten kraanvogels, zelfs met jong, ooievaars, ibissen, groepen roodhalsganzen, zwanen en zoveel soorten eenden, teveel om op te noemen. We dachten dat we het gezien hadden maar toen begon het pas. Aan de rechter zijde bevond er zich een overdekte volière van zeker 100 op 50 meter met natuurvijvers en een dicht begroeide beplanting. De steltlopers en duiven vlogen om ons heen. Honderden steltlopers en alle soorten dat je zich kunt voorstellen. Er liepen zelfs nog steltlopers met kuikens, en wij mochten daar gewoon doorwandelen. Michel moet een passionele kenner zijn anders doe je dat niet. En hij heeft nog een hectare grond die omgetoverd is in een tuin. De verleiding is groot om ook daar nog een volière te plaatsen, maar ik heb terloops horen zeggen dat zijn vrouwtje zou gezegd hebben” ventje ,overdrijf je geen beetje, het is nu toch genoeg zeker ?” en voorlopig haalt de rede het op de passie. Michel proficiat et Merci.
Na nog een tussenstop voor een hapje en een drank waren we om 20u 30 terug aan La Palma. Iedereen was voldaan, en vooral onze Steven Mostrey die het programma in elkaar had gestoken en zich van alle paperassen had aangetrokken. Bedankt.
Marc vanwildemeersch

Posted on September 5, 2015 .