Eendagsreis naar Clères - Frankrijk 26 mei

Het beloofde weer een mooie daguitstap te worden op zaterdag 26 mei en dat werd het ook. Iedereen was stipt aanwezig zodat we om vijf voor zeven al konden vertrekken. De meesten hadden zich voorzien van een paraplu maar sommigen waren optimistischer en hadden ook een korte broek mee.

We reden via Rijsel en wat verderop waren de ‘étangs de la Somme’ in een dikke mist gehuld. Toch mochten we tegen halfnegen de zon verwelkomen. We passeerden nog de ‘Vallée de la Bresle’ en reden door ‘le pays de Bray’ om dan richting Le Havre naar onze bestemming te rijden.

Iets over tien uur arriveerden we aan het park van Clères. Onze voorzitter Marc Vanwildemeersch wist ons te vertellen dat het vorige bezoek aan het ‘parc zoologique’ dateerde van 1990. Voor de meesten onder ons zou het dus zeker de moeite waard zijn om het (nog) eens te bezoeken.

Het park werd opgericht in 1919 en strekt zich uit rond een kasteel gebouwd op het einde van de vijftiende eeuw. De naam Clères is afkomstig van de rivier Clérette die op het domein ontspringt. De uitbouw van het park hebben we te danken aan Jean Delacour, een bekende ornitholoog. Na de Eerste Wereldoorlog kocht hij het domein en bouwde er verschillende vogelkooien. Zo werd de grondslag gelegd voor het prachtige landschapspark.

We startten onze wandeling en waren onmiddellijk gecharmeerd door de grote waterpartij met kleine eilandjes. We zagen verschillende eendensoorten, Chileense flamingo’s, ibissen en pelikanen. Wie goed keek, kon ook een koppel zwarte zwanen zien plonsen. We kwamen soms ogen te kort.

Maar, niet alleen de vogelliefhebbers kwamen aan hun trekken. Ook voor echte bomenvrienden waren er tal van mooie exemplaren te zien, vooral op het hoger gelegen deel van het park. Imposante eiken prijkten langs het pad. Een Oostenrijkse zwarte den, een enorme Thuya en een atlasceder werden ook dikwijls gefotografeerd. Ook de reuzenrabarber en een paar gigantische Sequoia’s gingen niet aan onze aandacht voorbij. Via een paar brede lindebomen en een aantal rode beuken kwamen we bij de vogelkooien.

Ik noem maar een paar vogelsoorten die we zagen: de blauwe ara, een rode ibis, verschillende fazantensoorten, een paar uilen,… In de gids las ik dat er ook een ‘Martin de Rothschild’, een’ colombe poignardée’, een’ grue de mandchourie’ en ook een’ tragopan satyre’ woonden.

Naast de ruïnes van het middeleeuwse kasteel waren de gibbons en de panda’s gehuisvest. Een paar mooie potten met agapanthussen flankeerden het gebouw. Ook hier kwamen we ogen en vooral tijd te kort want we werden rond kwart voor één verwacht in een restaurant vlakbij.

Na een verzorgde lunch – met aperitief en koffie na – vertrokken we naar het tweede park in Douvrend in de omgeving van Dieppe. Het ‘Paradis aquatique’ was inderdaad een echt waterparadijs. Verschillende grote vijvers strekten zich uit over het park. Aan de rand van de grootste waterpartijen probeerden veel vissers één of meerdere forellen op te halen. Maar wij waren meer geïnteresseerd in het waterwild.

De eigenaar leidde ons rond  en vertelde ons dat het park oorspronkelijk een wilde dierenpark was. Dit was niet interessant om verder uit te baten. Omwille van de beschikbaarheid van veel natuurlijk stromend water besloot hij het park om te bouwen met kweekvijvers voor eenden en vissen. Elk jaar komen zeker 200 eendenkuikens  van verschillende rassen uit. Er is ook een kinderboerderij met o.a. een paar geitjes, kippen en varkens aanwezig. Daardoor wordt het park ook veel bezocht door jonge gezinnen . Ze kunnen er zelfs overnachten in een echte Mongoolse ‘yurt’.

Dit park was zeker ook heel interessant maar een uurtje was te weinig om alles goed te kunnen bewonderen. Hier komen we zeker nog eens terug !

Op de terugrit konden we nog genieten van een film opgenomen in Wales over ‘the secret life of birds’. Ook Gerard Vermeersch mocht ons entertainen met zijn gekende grappen o.a. over de Kwaremont. Niettegenstaande de herhaalde aanwijzingen om de snelheid te verminderen wegens de pollutie waren we toch op het afgesproken uur weer in Roeselare. Het was een mooie, goed georganiseerde uitstap en zoals altijd hadden de afwezigen weer ongelijk!

Gerda De Vos

Posted on January 14, 2019 .