Propagandastand Schone Schaapjes Staden 19-20-21 mei 2018.

In de verte hoorden we’ tjoek, tjoek’, dit lawaai kwam van het boemeltreintje aan de ingang van open huis, op zaterdag 19 mei en dit was tevens het startschot voor de 13 de editie van schone schaapjes, die zoals elk jaar, doorgaat op het uitgestrekt , prachtig gelegen domein van de familie Maertens, Ieperstraat te Staden. Dit is nog het minste wat men kan zeggen van deze locatie, gelegen aan de heuvelrug van Stadenberg

Uitgestrekt : een domein van z'n vijf hectare, mooi aangelegd maar waar men verder de natuur zijn volle gang laat gaan ,een realisatie van een ecologisch project waar men nog respect heeft voor de natuur , een oase van stilte en rust, een weids landschap met een rietveld, een grote boomgaard ,vis en zwemvijvers.

Het is een actieve schapenboerderij met verschillende soorten zeldzame rassen zoals de Cornwall longwool , de Kerry Hill enz.....Menig kleine lammetjes waren aan het grazen of huppelden blijgezind in het rond .Het weids landschap word elk jaar aangevuld met neerhofdieren ,roofvogels, geiten ,alpaca's, pony's, mini paardjes en paarden zoals Fjorden , Tinkers en Quarters

Schone schaapjes is een gezellige familiebeurs waarin het kind centraal staat en het is tevens ook genieten van het leven op de boerderij. Hier leren de kinderen niet over twitter, Facebook of Instagram wel dat de melk van de koe komt en leren ze over bietjes en bijtjes . Ze krijgen geen koppijn van wazige beeldschermen maar hier krijgen ze een klare kijk op al het moois wat de natuur hen te bieden heeft . In het heel grote speeldorp kunnen ze volop ravotten en zich uitleven en dit terwijl de ouders of grootouders op het nabije terras genieten van een lekker streekbiertje of een bakje koffie en toch hun kroost nauwlettend in het oog houden .Dit jaar heeft men hier ook de eerste wereldoorlog terug in kaart gebracht door het veldhospitaal dat destijds tijdelijk op de site was gevestigd waarheidsgetrouw anno 1918 terug op te bouwen.

Ook dit jaar is Aviornis West-Vlaanderen met zijn hele hebben en houden terug op het domein neergestreken. Aviornis West-Vlaanderen was druk in de weer met het aanleggen van verschillende perken voor ganzen , het plaatsen van kooien , het schoonmaken en vullen van de vijver en het opstellen van de tent .Vrijdagavond was het dan zover de kooien stonden recht en werden bemand met verschillende soorten mooie fazanten. Op de vijver dobberden vele mooie soorten eenden en ganzen Dit alles was pas de kroon op het werk! Marc keek ernaar en zag dat het goed was , op naar de opening morgenochtend. Zoals elk jaar waren de weergoden ons goed gezind. Op zaterdag bleef het droog  ,doch het was fris .Op zondag en maandag daarentegen schitterde een deugddoend lentezonnetjes aan de felblauwe hemel en lokte zo weer enkele duizenden bezoekers richting Staden , het aantal dit jaar lag terug tussen de twaalf en vijftienduizend. Zelfs enkele bestuursleden en liefhebbers van Vlaams Brabant zakten af naar Staden ! Volgend jaar misschien enkele leden uit Zeeland ,wie weet altijd welkom!

Het was zoals elk jaar terug op de koppen lopen en Aviornis kon terug zeven nieuwe leden verwelkomen ! Marc en zijn team waren in hun nopjes want mensen overtuigen om lid te worden is heden ten dage niet zo voor de hand liggend ! Op maandagavond hoorden we in de verte voor de laatste keer tjoek ,tjoek . De laatste wagens verlieten de immens grote parking , de vele voetgangers en fietsers verdwenen voorgoed uit het straatbeeld . Over de uitgestrekte vlakte keerde  de rust en stilte terug . Volières werden met de grond gelijk gemaakt . Nu pas werd het duidelijk, editie 2018 zat erop ! Tjoek , tjoek, tuut, tuut en ook wij zijn weer naar huis ! Hopelijk tot Pinksterweekend 2019  Dáág ........

Marjolein Capelle

Posted on January 14, 2019 .