25 augustus 2018 Reisverslag bezoek liefhebbers

Zaterdagmorgen 25 augustus hingen onze oogleden bij het opstaan nog halfstok want onze slaap was die ochtend helaas veel te vroeg verstoord! Daar kwam echter heel vlug verandering in want we hadden weer een heel mooie dag in het verschiet. Het spreekwoord zegt "De morgenstond heeft goud in de mond" en al bij al maar goed ook want het was die dag een drukke doedag voor de Aviornis-liefhebbers van West-Vlaanderen. Er was namelijk een busreis gepland naar liefhebbers in Vlaams-Brabant op ongeveer 170 km van onze thuishaven. Om 6.50 uur was het verzamelen geblazen op de parking van de veiling te Roeselare.

Stipt om 7 uur vertrok onze touringcar met 53 Aviornis-vrienden richting Tielt-Winge. De eerste halte was bij Peter Desmet. Via een klein weggetje bracht de bus ons naar een hoevetje volledig omgeven door een poel waar menige eenden en ganzen ronddobberen: o.a. hottentottaling, krooneend, bergeend, kuifeend, Hawaïgans, Europese eidereend enz. Werkelijk een paradijs voor mens en dier. De vele eeuwenoude treur- en knotwilgen en de achterliggende weilanden geven de site een pittoreske uitstraling. Aan de straatkant is hier nergens een omheining te bespeuren zodat de vogels alle vrijheid van de wereld hebben, zelfs om op het voet en fietspad te waggelen! Raar maar waar, hier verdwijnen zelden of nooit dieren! Omstreeks 10.15 uur werden we door den Peter en zijn oma uitgewuifd en vertrokken we richting Rillaar waar René Verbist ons te woord stond.

René is één van de medestichters van Aviornis. Hij was reeds eind jaren 50 pionier in het houden en kweken van watervogels en geloof me, hij kan er als geen ander boeiend en uitgebreid over vertellen. Raar maar waar, zoals bij elke beginnende liefhebber was zijn eerste koppeltje "de mandarijneend". Over het houden, broeden en opfokken was er in die periode weinig of zelfs geen informatie te vinden en toch probeerde hij het, met vallen en opstaan! Menige uren per dag brengt hij door bij zijn dieren. Zo is hij hun beste vriend geworden en stralen ze een ongelooflijke rust uit. Schuw zijn ze in geen geval. Om 12.30 uur werden we in Beersel verwacht in den Neu Pruim, een gezellig en sfeervol ingericht restaurant. Na het aperitief konden we genieten van stoofvlees op grootmoeders wijze met frietjes en na de koffie was het de hoogste tijd om te vertrekken naar de volgende halte.

We werden uitgenodigd bij dhr. en mevr. Marc Graf om een exclusieve collectie fazanten, kraanvogels en hoenders te spotten. Tjonge, hoeveel kooien we daar netjes naast elkaar gezien hebben, ik was op den duur de tel kwijt. We hebben er prachtige en uiterst zeldzame exemplaren gezien zoals de glans- en de argusfazant, tragopanen, vuurrugfazanten, kamhoenders, het auerhoen, de paradijs- en de grijze kroonkraanvogel. In geen enkele dierentuin vind je zoveel soorten als hier en alles is tot in de puntjes verzorgd. De tijd was te kort maar we moesten vertrekken naar onze vierde en laatste plaats.

We werden ontvangen door Chris Bienvenue in Herne. Wauw zeg, wat een mooi domein om in rond te kuieren! Het is hier een lust om even te gaan zitten en je ogen goed de kost te geven. Hier word je als dagdromer werkelijk snel wakker geschud door de vele volières en de prachtige waterpartijen. Een zeer mooi en tot in de puntjes verzorgd domein. Er langsheen stroomt een beekje met kraakhelder water waardoor er zeker geen gebrek aan stromend water is voor de vele vijvers. Bij Chris hebben we o.a. de zeer zeldzame zwarte zee-eend, de koningseider, de ijseend, de roze-ooreend, de witrugeend, de bronsvleugeleend en de sproeteneend kunnen bewonderen, dus alle prachtige en zeldzame soorten watervogels!

Rond 19u20 waren we terug in Roeselare en dan keerde iedereen zo rap als mogelijk terug naar zijn eigen "PARC MAISON" want nu vielen onze oogleden volledig dicht want we waren uitgeteld van het vele rondslenteren!

Tot slot wil ik nog in naam van allen die met ons zijn meegereisd een woordje van dank en waardering uiten tegenover alle gastheren. Overal werden we zeer vriendelijk onthaald en de koffie, drank of frisdrank werd in overvloed aangeboden. En ook een pluim voor het bestuur. Er worden zeer vele uurtjes gestopt in het voorbereiden van een dergelijke reis en alles was tot in de puntjes geregeld. Nu deze reis achter de rug is, kunnen jullie het hoofd breken over het volgende uitstapje.

Marjolein Capelle

Posted on February 2, 2019 .