24 februari 2019 natuurwandeling Uitkerkse polders

Op zondag 24 februari ging de jaarlijkse natuurwandeling van Aviornis West – Vlaanderen door in de Uitkerkse polders en dit op een boogscheut van t. ’zeetje , met een stralende zon aan de felblauwe hemel , geen wolkje te bespeuren .

Om 14u stipt waren 38 liefhebbers present voor een geleide wandeling met een ervaren en zeer goede gids van Natuurpunt Blankenberge, Paul Jannes. De gids kende Aviornis zeer goed omdat hij de oprichting van Aviornis nog had meegemaakt. We wandelden in een weidelandschap van 1400 hectare met internationale faam .Het is het belangrijkste weidevogelgebied dat Vlaanderen rijk is .Vroeger kwam de zee tot hier en de gids wist te vertellen dat men hier op 15 meter diepte zeewater aantreft. Het is een oase van stilte en rust waar men zowel s ’zomers als s ’winters verschillende vogels kan spotten. S ’winters, van half november tot half februari strijken hier duizenden ganzen en eenden neer. Het grootste deel van de populatie komt uit Spitsbergen en ze brengen hier de winter door. We spotten hier onder andere de grauwe gans , de kleine rietgans, de kolgans , de brandgans ,smienten , wintertaling , pijlstaarten , slobeenden .Ze vormen soms een groep van enkele duizenden watervogels en dit geeft meestal een showspel van jewelste. Toen plots een helikopter het luchtruim kwam verstoren zagen we echt hoeveel watervogels er zich op de weilanden bevonden. .

In België was deze polder tot de eindjaren 60 de laatste broedplaats van de kemphaan. Nu komen ze hier nog enkel met grote getallen voor op trek en in de winter. Voor de tureluur, de grutto en de kluut is de Uitkerkse polder uiterst belangrijk daar ze hoofdzakelijk broeden in zulke biotopen . Vanuit een kijkhut kun je live genieten van een gevleugeld spektakel. Een nieuw fenomeen is dat er nu tussen de wintergasten ook velduilen voorkomen die hier elk jaar overwinteren want de polders zijn een perfecte kopie van hun open broedgebieden . Spijtig hebben we deze niet kunnen spotten daar ze reeds een drietal weken geleden vertrokken zijn! Trouwens ze zijn zeker niet makkelijk te spotten want ze jagen meestal bij valavond ofwel s ’morgens vroeg.

Rond vijf uur werd deze zeer boeiende en leerrijke wandeling afgesloten met een lekker streekbiertje in het bezoekerscentrum Groenwaecke!

Ik zou zeggen, de Uitkerkse polder is het bezoeken waard , een echte aanrader .

Marjolein Capelle

Posted on March 13, 2019 .