Ruilbeurs 9 september 2012

Andermaal een drukke bedoening in de bloemen serres achter het regionaal welbekende ’t Neerhof in Eksaarde/Lokeren. Deze keer geen regen zoals de laatste jaren, maar een hoog zomerdag in september met een zon die vooral in de vroege namiddag ongenadig vogels en hun baasjes op de proef stelde. Niettegenstaande de ruime bekendmaking - de verkoopruimte is slechts vanaf 8 uur toegankelijk voor verkopende liefhebbers – maakten al verschillende van hen ruim vooraf hun opwachting. Tevergeefs natuurlijk want de spreekwoordelijke deuren werden pas op het gestelde uur geopend. Vermits er aanzienlijk meer inschrijvingen voor watervogels waren dan in 2011 was de rij met het aantal opgestelde hokken aanzienlijk langer geworden. Vorig jaar werd schade veroorzaakt door een liefhebber die onbezonnen een ontsnapte vogel probeerde terug te vangen en daarbij heel wat planten had beschadigd. Achteraf kon de bloemist er niet mee lachen en had de organisatoren duidelijk gemaakt dat een dergelijk voorval niet vatbaar was voor herhaling. Bijgevolg werden de hokken dit jaar op een zodanige wijze opgesteld dat een ontsnapte vogel gemakkelijker kon gerecupereerd worden. En toch is een systeem nooit waterdicht, want ook gedurende deze beurs ontsnapte een eend die tussen de azalea’s verdween. De vogeleigenaar moest een halt toegeroepen worden opdat het voorval van vorig jaar zich niet zou herhalen. Dit fiatdivers kon het succes van deze beurs echter niet bederven : Veel aangeboden vogels en niet minder afnemers voor hoofdzakelijk watervogels. Op bepaalde momenten was het drummen geblazen voor die kooien.

Fazanten en patrijzen waren dan weer in mindere mate aanwezig. Elk jaar opnieuw daalt in de regio Oost-Vlaanderen de populariteit van deze vogels. Zo de toeloop bij momenten in de voormiddag overdonderend was, zo rustig werd het na het middaguur. Nog weinig bezoekers daagden op en verschillende verkopers namen het zekere voor het onzekere en brachten hun niet verkochte vogels over naar koelere oorden. Andermaal een geslaagde beurs die de jaarlijks weerkerende onbaatzuchtige inspanning van de bestuurleden voor de organisatie, het transport en opzetten en afbreken van de kooien ruim heeft goedgemaakt.

Eugène De Witte

Posted on December 15, 2018 and filed under verslagen Oost-vlaanderen.