Busreis 3 oktober 2015

’t Mag eens in de verf gezet worden. Dirk, onze secretaris,  had zijn beste beentje voorgezet om een uniek busreisje uit te kienen én bovendien oerdegelijk te organiseren. En wat voor een succes ! Een nokvolle bus met 50 enthousiaste liefhebbers en 2 die met hun eigen voertuig zelfs volgden… Nog nooit meegemaakt, was alom te horen. En inderdaad, er waait een spreekwoordelijk nieuwe wind in onze Kern. Blijkbaar wilden velen er bij zijn; en gelijk hadden ze. Die dag zal zonder meer geboekstaafd blijven als een Hoogdag tussen onze jaarlijkse uitstappen. Nochtans begon de dag met horten en stoten : onze buschauffeur bleek zich verslapen te hebben en was niet tijdig op de afspraak. Op zo’n momenten besef je maar pas de functionaliteit van een GSM. Een paar telefoontjes en in de kortste keren viel alles in de juiste plooi. Ook de deelnameprijs aan deze trip bleek uiteindelijk een bijzondere meevaller te worden.  Daar waar oorspronkelijk bij de inschrijving €46 werd gevraagd -  uitgaand van, en berekend op 20 deelnemers – kon uiteindelijk dank zij het onverhoopt succes, dat bedrag teruggebracht worden tot €26 per deelnemer. Een weggeefprijsje voor een relatief verre trip, middagmaal inbegrepen ! De eerste dagtaak van Tom, onze penningmeester, bestond er dan ook in om elke busreiziger twintig euro terug te betalen… Het weer zat mee en een rit van een tweetal uren bracht ons op onze eerste bestemming : het Wisbroek breeding center in het Nederlandse Stramproy. Dit vogelparadijs blijkt één van de meest moderne, toonaangevende kweekcentra voor zeldzame vogels in de wereld te zijn. Kraanvogels, ibissen, ooievaars, neushoornvogels, toekans, toerako's en andere zeldzame vogels maken deel uit van dat project. SPRAKELOOS, was hier enkel het gepaste woord ! De eigenaar leidde ons rond; gaf deskundige toelichting en bleek vervolgens ook nog een joviale gastheer te zijn : Cake en koffie rondden dit eerste bezoek af. Intussen was het middag geworden en konden wij aanzitten in een plaatselijk restaurant. Een copieuze lunchbar zou ons deel worden. Andermaal de bus op en naar de volgende bestemming toe : Servé Lemmens in het Nederlandse Echt. Een zeer mooie en uitgestrekte locatie; uitgebaat door een passionele hobbyist. Deze man heeft een collectie om U tegen te zeggen.

In Wisbroek werden wij al geconfronteerd met kraanvogels, ibissen, ooievaars, en ga zo maar door. Hier zagen wij hun soortgenoten terug, zij het in ruime kooien verspreid over een groot terrein. Her en der gekrijs en andere vogelgeluiden. Alleen nog wat tropische plantengroei en je zou je ergens in de savanne kunnen gewaand hebben.

Een hartelijk woord van dank als afscheid en terug naar België toe, naar onze laatste afspraak in Zonhoven bij Albert Vanbrabant; een ware watervogel hobbyist. Hoenderkoeten, zwanen, eenden, ganzen en een zwerm flamingo’s waren een streling voor het oog. Wat kon die man vertellen ! Bovendien een onuitputtelijk bron aan ervaring die hij graag deelde met wie er belangstelling voor had. Eerder dan eigenlijk gewild was het tijd om afscheid te nemen. Terug huiswaarts in de overtuiging dat het verduiveld moeilijk zal worden om zo’n uitstap nog ooit te evenaren.

Eugène De Witte

Posted on December 16, 2018 and filed under verslagen Oost-vlaanderen.