Werkgroep Zilverfazanten

Balgenstudie TRING 4-5 feb 2016

Tekst en foto's Harry Das

 

Vanuit België gezien ligt Tring 48km ten noordwesten van Londen in het Engelse graafschap Hertfortshire.

Aan het eind van de 19de eeuw werd het landhuis van Tring; dat gebouwd was in 1682, de thuisbasis van de familie Rothschild. Lionel Walter Rothschild ( 2de lord Rotschild 1868-1937) zoon van Nathan Mayer Rotschild bouwde een zoölogisch privémuseum in Tring met een grote verzameling opgezette dieren.Als het “Walter Rothschild Zoölogisch Museum” maakt het sinds 1937 deel uit van het Britisch Natural History Museum en sinds april 2007 werd de naam veranderd in “Natural History Museum at Tring”

Reeds op 7 jarige leeftijd startte de rijke jongeling zijn eigen privémuseum.

Vader Rothschild beschouwde de passie van zijn zoon als een onschuldig tijdverdrijf, niet beseffend dat dit alles zou uitgroeien tot één van de grootste natuurhistorische verzameling ter wereld.

Op een leeftijd van 10 jaar had hij reeds een aardige collectie van allerlei dieren bij elkaar vergaard. Zo zou zijn verzameling van opgezette dieren uitgroeien tot 4000 stuks.

Voor zijn 21ste verjaardag kreeg Walter geld en land van zijn vader om zijn museum op te bouwen.

In 1892, Walter was toen 24 jaar, kon hij dan eindelijk zijn reeds grote collectie herbergen in het nieuwe museum en het museum openstellen voor het publiek.

Medewerkers reisde voor hem heel de wereld rond en brachten steeds nieuwe aanwinsten en zelfs levende dieren mee.

Buiten zijn grote rijkdom was hij ook een beetje excentriek, zo reed hij regelmatig door het dorp met een koets, getrokken door 4 getrainde zebra’s. Ook deed hij graag een ritje op de rug van een reuzenschildpad.

Wat voor ons belangrijk is, is de grootste ornithologische collectie ter wereld, bestaande uit 1.150.00 huiden, skeletten, nesten, sets van eieren en een ornithologische bibliotheek met 75.000 werken.

Uiteindelijk schonk hij voor zijn dood (1937) heel het museum, gebouwen en collectie aan het Britisch Natural History Museum met de wens dat alles ten diensten moest blijven van de wetenschap en moest openstaan voor het publiek.

Voor zover de geschiedenis...

Tring: 3 verdiepingen vol...
Ingang publiek museum
Bezoekruimte
Maar ook...
De Rothschild zebra

 

Het gedeelte van het museum waar de balgen zich bevinden is enkel toegankelijk op aanvraag en bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek.

Nu eventjes meer uitleg over :“balgen” zonder erg wetenschappelijk en te langdradig te worden.

Balgen ( in de betekenis van “bird skins” ) is in feite een werkwoord waarmee de conserveringstechniek voor de lichamen van dieren wordt gebruikt.

Er zijn twee manieren om dierenlichamen te bewaren. Opgezette dieren zijn mooier en dienen meer om dieren tentoon te stellen terwijl het balgen meer gebruikt wordt als de lichamen bewaard moeten blijven voor later wetenschappelijk onderzoek maar niet tentoongesteld worden.

Balgen is goedkoper dan opzetten en geprepareerd om zo weinig mogelijk plaats in te nemen maar toch de belangrijkste kenmerken te laten zien. Ze worden gestrekt opgezet, met de poten en staart naar achteren, de kop naar voren en de vleugels stijf gevouwen langs het lichaam.

Het prepareren wordt ook wel taxidermie genoemd.

Hierbij wordt het dier gevild en de schedel wordt aan de achterzijde geopend en de hersenen verwijderd.

De lege huid wordt behandeld met alcohol (zodat de haren of veren niet uitvallen) en ondergedompeld in formaldehyde om ze te bewaren. Na het opvullen met watten of ander vullingsmateriaal, wordt de huid en de schedel gesloten en het lijf in de oorspronkelijke staat terug gebracht. De “balg” is nu klaar om voorzien te worden van de nodige labels.

Op deze etiketten kan men de naam van de vogel, wanneer en waar gestorven, in gevangenschap of in het wild, , ondersoort van, enz.., terugvinden.

In het museum: stelt u even voor, zalen te grootte van een voetbalveld, vol met rijen kasten gevuld lades met balgen, eieren enz..

Met drie verdiepingen vol met...
Kasten met lades vol met..
Balgen

We hebben in Tring, buiten de balgen van de echte zilverfazant ook de balgen gevonden van 10 ondersoorten. Dat had ik nooit verwacht. Enkel de meer recentere ondersoorten ( Rang Jiang Zf, Szechwan Zf en de Westerse Zf) mankeerde op het appel. Wat dan weer verwonderlijk was , we vonden ook geen balgen van de Berlioz Zf. Deze komt toch wel voor in onze volières. Ook van de Streepfazant en de Crawfurdfazant vonden we de balgen terug.

Er waren zelfs balgen bij die terug gingen tot de jaren 1900.

Foto's van buik, rug en detailopnames van kleur en tekening van pluimen, staartveren laten ons toe om de verschillen tussen de ondersoorten aan te duiden.

Voor meer details werden er ook foto's genomen van heel erg op elkaar lijkende vogels naast elkaar.

In elk geval, een hoop balgen foto's. Deze kunnen ons toelaten om de verschillen tussen de diverse ondersoorten aan te duiden en een analyse te maken in hoeverre de oorspronkelijke zilverfazanten met de huidige zilverfazanten overeenkomen. Of met andere woorden , hoe raszuiver is de zilverfazant nog?

Twee leerrijke en interessante dagen werden toen afgesloten met een bezoek aan het publieke gedeelte van het museum.

Waarvoor dank aan museum Tring en de mensen van WPA.

Wie meer interesse heeft, vindt meer informatie op : http://www.nhm.ac.uk/visit/tring.html

 

Huisvesting

Voeding

Gezondheid

Studie