Voedingsadvies bij Toerako's

 

Het is niet altijd even eenvoudig om de natuur na te bootsen, maar na jaren ervaring van veel liefhebbers en wat eigen inbreng kun je wel een lijst opstellen wat deze vogels nodig hebben om ze in goede conditie te houden en over te gaan tot de kweek.

Het voedingsadvies voor toerako's gekeken vanuit de natuur, (dagelijks vruchten van bomen, jonge bladeren en de knoppen van de bomen/struiken) is onze ervaring het volgende:

Wij geven de vogels  25% appel, aangevuld wat er op de markt te koop is, voorkeur druiven, mango, ananas, vijgen, papaja, meloen, kiwi, peer, bramen, bessen en daarnaast eten sommigen nog banaan, wortel, witlof en tomaat.

Dit wordt in blokjes van 1 bij 1 cm aangeboden in een bakje.

Een paar liefhebbers met goede ervaring geven hun vogels hoofdzakelijk T16. Dit kan ook maar geef deze dan voldoende drinkwater erbij.

Hoeveelheid en wat extra's

Per dag eet een koppel 1/3 tot 1/2 liter vruchten. Daarnaast mengen we de vruchten met een beetje T16 korrel van Orlux en 1 twee maal per week een beetje calcicar.

Daarnaast is er altijd een bakje met vruchten- en insectenpaté tot hun beschikking, met een paar meelwormen. Als ze jongen hebben eten ze ook graag wat meer eiwitten. Wij vullen de normale voeding nog aan met meelwormen, pinkys of regenwormen. Pas wel op niet te veel.

De grijze soorten

Wat betreft  de grijze toerako's eten zij zoals hierboven omschreven en dagelijks dezelfde hoeveelheid gesneden andijvie, met name de witbuiktoerako's.

Ook is het heel belangrijk maar vanzelfsprekend dagelijks vers drinkwater. Bij voorkeur een klein buitenvijvertje of poel waar de toerako's naast drinkwater ook zich graag in baden.

Dit zijn onze bevindingen betreft voeding.

Albert & Myriam Aarts


Kweek van toerako's en andere grote vruchtenetende vogels

 Uit Ornitho info, nieuwsbrief Versele Laga.

Dr. P. Ghysels

Ervaren vogelkwekers zoeken vaak nieuwe uitdagingen in het kweken van soorten die niet zo alledaags zijn. Daarbij komen zij vaak terecht bij vogelsoorten, die vroeger vrij frequent ingevoerd werden als wildvangvogels, doch die nu door de invoerstop naar de EU steeds minder in volières aangetroffen worden. Een voorbeeld hiervan zijn toerako's.

 Ondanks hun prachtige kleuren en mooie kuiven waren deze vogels nooit echt bekend en geliefd als volièrevogel. Als importvogels waren zij destijds niet bepaald duur. Maar hun hoge activiteitsgraad bezorgde hen de naam van nerveuze en schuwe vogels. Neem daarbij ook nog de ruime volière die nodig is voor vogels van dit formaat en het is duidelijk waarom het nooit frequent gekweekte vogels waren.

De laatste jaren verenigden zich een aantal echte liefhebbers in een werkgroep Toerako's binnen Aviornis. Want door de invoerstop was het beschikbare aantal vogels sterk terug¬gelopen. De kweek moest op een gestructureerde manier aangepakt worden om voldoende vogels in volières te blijven houden en er was dringend actie nodig om de nog aanwezige bloedlijnen voldoende gespreid te houden. Het ziet er naar uit dat hun inspanningen de nodige vruchten afwerpen en dat zij hun doelstellingen aan het halen zijn.

Om een goede kweek te realiseren is naast de nodige toewijding en verzorging, ook een goed en geschikt voeder noodzakelijk. Vele kwekers van toerako's zijn al jaren afgestapt van het oude dieet van fruit be-strooid met universeelvoer. Deze voedermethode is omslachtig en vooral tijdens de zomermaanden weinig hygiënisch. Bijna alle grote kwekers maken nu gebruik van een combinatie van geëxtrudeerde pellets en fijn gesneden fruit. Vele gesprekken leerden ons dat NutriBird Tl6 algemeen gebruikt wordt bij het kweken van toerako's.

 NutriBird Tl6 is een onderhoudskorrel, aangepast aan de dagelijkse behoeften van volwassen vogels, met een zeer laag ijzergehalte. Om ijzerstapelingsziekte te voorkomen bevat NutriBird Tl6 bovendien tannines en phytaten, die het aanwe¬zige ijzer in de voeding binden, en daardoor de resorptie van ijzer in het vogellichaam sterk vermindert.

Veel kwekers meldden ons echter dat bij natuurkweek de oudervogels hun jongen gedurende de eerste levensda¬gen bijna uitsluitend met de pellets azen. Aangezien zij dan nog nauwelijks fruit aannemen is het geen goede oplossing om daaraan de extra eiwitten en calcium toe te voegen, die noodzakelijk zijn voor een goede groei van de jongen. Beter is er voor te zorgen dat deze mooi verpakt zitten in de gebruikte pellets. Zeker ook voor deze kwekers die handopfok toepassen. Toerakojongen groeien snel en kunnen reeds op de leeftijd van 7-8 dagen gevoederd worden met geweekte pellets.  

Om tegemoet te komen aan de behoeftes van de snel groeiende jonge vogels werd aan een nieuw kweekvoeder gedacht. Na grondige studie stelde de afdeling R&D van Versele-Laga een formule samen, die aan alle gewenste criteria voldeed: hoger eiwit- en calciumgehalte, laag ijzergehalte, tannines, enz. Het nieuw ontwikkelde product werd besproken met enkele vooraanstaande kwekers van toerako's en dierenparken, die het dan gedu¬rende een gans kweekseizoen uitvoerig hebben uitgetest. De bekomen resultaten waren verbluffend en betekenen opnieuw een grote stap voorruit in de zoektocht naar een ideale voeding voor grote vruchtenetende vogels.  

Het nieuwe product kreeg de naam NutriBird T20. Deze pellets hebben hetzelfde formaat en uitzicht als de bekende NutriBird Tl6 en bevatten eveneens een laag ijzergehalte en de nodige tannines en phytaten. Maar het eiwitgehalte is hoger (20% i.p.v. 16%), net zoals het calcium- en fosforgehalte (1,20% & 0,75% i.p.v. 0,90% & 0,60%). Daardoor is NutriBird T20 een voeder voor opgroeiende vogels, en dus zowel een kweekvoeder voor natuurkweek als een handopfokvoeder vanaf de leeftijd van 1 week. Ook voor de kweek van andere grotere vruchteneters zoals beo's, toekans en fruitduiven zal NutriBird T20 een uitermate geschikt voeder zijn.