Western tragopaan (NL)

 (UK)

 (F)

 (D)

 


 

Taxonomische status

Full species


 

Verspreidingsgebied

Deze soort leeft in het noordwestelijke Himalaya gebied ten westen van Gartok in Tibet, in Pakistan en zelfs op een enkele plaats in India.

 

 


 

Beschrijving haan

De haan heeft een zwarte bovenkop en een bruinrode nek en hals, overgaand in oranjerood. Hij heeft een diepblauwe keel en een rode, onbevederde gezichtshuid met meerdere rijen kleine, blauwe lijnvormige vlekjes onder de bruine ogen. De keel is diepblauw, de keellel is in het midden purper, aan de rand rozeblauwachtig, terwijl de horens blauw zijn. De snavel is zwart met een hoornkleurige punt; De poten zijn roze tot grijswit, Het onderlichaam is overwegend  zwart met witte vlekken. De veren zijn aan de basis bruin en in het midden voorzien van een onregelmatige rode dwarsband. Aan de buik hebben de veren geen rood en ze zijn aan de basiszwarten lichtbruin getekend met stipjes. rug en vleugels zijn lichtgrijs, fijn zwart gegolfd en ook weer voorzien van ronde, witte, zwartgezoomde vlekjes.

 

Beschrijving hen

De hen is op de rug lichtbruin tot grijsachtig, fijn zwart gegolfd en vertoont hier zowel als aan de hals zwarte vlekjes en witte streepjes. Kop, hals en nek zijn vervolgens roodbruin "gevernist". Het onderlichaam is grijs en donker bruin gegolfd en gestreept, terwijl borst en buikgrotere, witachtige vlekken vertonen. Over het algemeen is de hastings tragopaanhen grauwer en onduidelijker getekend dan de hennen van de andere soorten. De keelveren hebben een geelbruin middendeel.


 

Biotoop en voedsel in de vrije natuur

Hasting tragopanen leven gedurende de zomermaanden in dichte wouden op een hoogte van 2000 tot 4000 meter. dicht bij de sneeuwgrens, en zoeken gedurende de wintertijd de lagergelegen gebieden tot 1200 meter. De vogels leven van boombladeren, vooral eike-  en beukshoutknoppen, wortels, bessen , zaden en insecten, maar in verhouding tot de plantaardige voedingsstoffen is dit laatste percentage gering.
 

Gedrag


 

Huisvesting


 

Voeding in volièremilieu


 

Kweekverslag

 

 

Video's