Tauraco leucolophus


 

Nederlands: Witkuiftoerako

Engels: White-crested Turaco

Frans: Touraco à huppe blanche 

Duits: Weibhaubenturako 

Spaans:

Italiaans:


Taxonomische status

Soort status: full species

Ondersoorten:

TSN:


Verspreidingsgebied en ondersoorten

De Tauraco leucolophus is terug te vinden in dichtbegroeide gebieden van Z O Nigeria tot Z-Tsaad, het noorden van Centraal Afrikaanse Republiek, N O Zaïre, Z W Soedan,N-Oeganda en W-Kenia. Op de kaart hiernaast is dit gebied in groen ingekleurd.


Beschrijving

Bij de witkuiftoerako zijn, zoals bij ongeveer alle toerakosoorten, het mannetje en het vrouwtje identiek. De witkuiftoerako kan men het best als volgt omschrijven. Een wit  hoofd met evenveel zwart op het voorhoofd en een witte kuif, een groene rug en buik, blauwviolette vleugels met karmijnrode slagpennen. Ook opvallens is de gele snavel.De witkuiftoerako's meten ongeveer 40 cm en wegen gemiddeld 200 tot 250 gram.


Biotoop en voedsel

De witkuiftoerako is een eerder verlegen vogel die zich schuilhoudt in het gebladerte van dicht beboste gebieden. Deze vogel zou een voorkeur hebben voor hoge bomen. Volgens Fry Keith and Urban is deze toerakosoort terug te vinden in wouden op 1100 tot 2200 meter boven de zeespiegel. Bij waarnemingen is gebleken dat de witkuiftoerako leeft in groepjes  van 4 tot 6 exemplaren. Net als de andere toerako's is de witkuiftoerako hoofdzakelijk een vruchteneter. Naast fruit en bessen eet hij bloemknoppen en slakken.


Gedrag


Statuut


Bijzonderheden

Orde: Musophagiformes

Familie: Musophagidae

Kleed: zien er het hele jaar hetzelfde uit

Lengte: 40cm

gewicht: 200 tot 205 gram

Geslachtsrijp:

Legperiode:

 

Ei

Afm. bxh (mm x mm):

Kleur: witte met een lichtgrijze tint

Textuur: glad

Aantal/nest: 2 eieren

Broedduur: 22 à 23 dagen

nalegsel: mogelijk

Vliegvlug:

Ringmaat:

Cites vogel:

Europese vogel: neen


Kweekverslag


Video's