Ziektes

 

ijzeropstappeling: Toerako's zijn vatbaar voor ijzerstapeling. Probeer dit te voorkomen door ijzerarm voedsel te verstrekken.

behandeling: Tegen ijzerstapeling is anders niets te doen.

Schimmels: Toerako's zijn vatbaar voor schimmelziektes in longen en darmen. probeer dit te voorkomen door eet-en drinkbakken goed schoon te houden. Geen bederfelijk voedsel in de bak laten zitten aan het eind van de dag. De volgende morgen weer vers voedsel aanbieden.

En indien binnen gehouden moet u zorgen voor een goede ventilatie.

Behandeling: mest laten onderzoeken door een dierenarts zodat hij de juiste medicijnen kan voorschrijven om toe te dienen.

Het volgende is geen ziekte maar wel belangrijk om te weten en het komt jammer genoeg veel voor.

Agressief gedrag: De agressie, meestal door de man naar de vrouw toe, proberen te voorkomen. Vooral in het najaarveel minder eiwitrijk voedsel gaan geven. Dit tot de opfokperiode weer gaat beginnen zo ongeveer in februari.

Oplossing: Zorg tevens voor een schuilplaats in het hok, zodat de opgejaagde vogel weg kan schuilen. Zet daar dan wel voedsel en water bij.

Meestal is de kop iets kapot, smeer dan de kop en de nek in met driehoek groene zeep. Dat vindt de aanvaller echt vies en laat zijn slachtoffer met rust.

Inenting: De toerako's hoeven niet ingeënt te worden, alleen bij pseudo tuberculose. Dit kan ook voorbehoedend gedaan worden, alleen door een dierenarts