HPAI: verstrengen van de preventieve maatregelen
vanaf 23 november 2024
De situatie voor vogelgriep is in de afgelopen weken ongunstig geëvolueerd langsheen de migratieroutes die ons land kruisen. Zo zijn er zowel ten noorden als ten zuiden van ons land besmettingen bij wilde vogels en bij pluimvee opgemerkt, in de afgelopen dagen nog in Nederland, Duitsland en Frankrijk. En hoewel de bevindingen in ons land nog beperkt zijn – er zijn enkel een klein aantal besmettingen bij wilde vogels ontdekt – is het duidelijk dat de viruscirculatie van hoogpathogene vogelgriepvirussen opnieuw in stijgende lijn gaat. Dit betekent ook dat er meer virus in het milieu terechtkomt en dat het risico opnieuw substantieel is dat pluimvee en gehouden vogels zich besmetten door contact met wilde vogels of met hun uitwerpselen.
Minister Clarinval heeft daarom beslist om vanaf morgen, zaterdag 23 november, de preventieve maatregelen voor vogelgriep opnieuw strenger te maken.
Wat houden de aanpassingen in?
- Commerciële pluimveebedrijven, in Sanitel geregistreerde pluimvee-inrichtingen en handelaars
- Alle pluimvee en andere vogels moeten worden opgehokt of met netten worden afgeschermd van contact met wilde vogels. Loopvogels worden vrijgesteld van deze verplichting.
- Alle pluimvee en andere vogels moeten binnen of afgeschermd door netten worden gevoederd en gedrenkt.
- Er mag geen onbehandeld oppervlaktewater of regenwater worden gebruikt bij pluimvee en andere vogels.
- Het uitladen van pluimvee bestemd voor het slachthuis dient opnieuw te gebeuren onder de voorwaarden van de instructie 1714117 (zie bijlage).
- Niet geregistreerde hobbyhouderijen
- Alle gehouden vogels moeten binnen of afgeschermd door netten worden gevoederd en gedrenkt.
- Er mag geen onbehandeld oppervlaktewater of regenwater worden gebruikt bij gehouden vogels.
Twee aandachtspunten:
- Het is niet verplicht om vogels van niet-geregistreerde hobbyhouderijen op te hokken of af te schermen, maar het FAVV raadt dit wel ten stelligste aan.
- Bij sommige uitbraken in de buurlanden is vastgesteld dat de sterfte in de aanvangsfase van de besmetting heel beperkt was. Dit is anders dan het klinische beeld, dat we in de vorige jaren hebben vastgesteld en waarbij de sterfte bij het pluimvee heel snel heel hoog was.
Het FAVV drukt er dan ook op om voldoende snel alarm te slagen en monsters voor onderzoek over te maken, telkens er in een toom pluimvee een plotse onverklaarbare sterfte van slechts enkele vogels wordt vastgesteld. De instructie 1665176 i.v.m. de verhoogde waakzaamheid is ook in die zin aangepast.
Ik wil verder nog enkel benadrukken dat het absoluut noodzakelijk is om alle bioveiligheidsmaatregelen strikt toe te passen. Ik verwijs voor een overzicht van de verplichtingen daaromtrent naar het document met de algemene maatregelen, dat terug te vinden is op de website: https://favv-afsca.be/nl/themas/dieren/dierengezondheid/dierziekten/vogelgriep